Ένα πειραματικό εμβόλιο που σχεδιάστηκε για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 1 στέλνει μέχρι στιγμής ελπιδοφόρα μηνύματα από τις πρόσφατες κλινικές δοκιμές, σύμφωνα με τις αποκαλύψεις των επιστημόνων.
Ο διαβήτης τύπου 1 εμφανίζεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ατόμου επιτίθεται κατά λάθος στα β-κύτταρα του σώματος, τα οποία εκκρίνουν την ινσουλίνη μετά από κάθε γεύμα. Το εμβόλιο έχει σχεδιαστεί για την αντιμετώπιση αυτής της μη φυσιολογικής ανοσολογικής απόκρισης και για τη μείωση της καταστροφής των β-κυττάρων, επιτρέποντας έτσι τον οργανισμό να εκκρίνει επαρκή ινσουλίνη.
Ερευνητές στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ της δοκίμασαν το εμβόλιο σε 80 ασθενείς με διαβήτη τύπου 1, με κάποιους να λαμβάνουν το εμβόλιο κάθε εβδομάδα για 12 εβδομάδες, ενώ κάποιοι λάμβαναν εικονικό φάρμακο (ψευδοφάρμακο). Οι ερευνητές εξέτασαν τα επίπεδα του C-πεπτιδίου στους συμμετέχοντες το οποίο ενεργεί ως δείκτης για την παραγωγή ινσουλίνης από τα β-κύτταρα στο πάγκρεας.
Διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα του C-πεπτιδίου επίπεδα διατηρήθηκαν , ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις αυξήθηκαν, μεταξύ των ασθενών που έλαβαν το εμβόλιο, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα β-κύτταρα τους δεν καταστρέφονταν πλέον στην ίδια έκταση. ΟΙ ασθενείς παρουσίασαν, επίσης, μείωση σε αυτοάνοσα κύτταρα που βλάπτουν τα β-κύτταρα, χωρίς να παρατηρούνται παρενέργειες.