Σήμερα η συνάντηση της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ. Ποιοι Έλληνες συμμετέχουν

Διαβάστε ποια είναι η Λέσχη που για πολλούς καθορίζει τη μοίρα του πλανήτη. Ποιοι Έλληνες έχουν πάρει μέρος στο παρελθόν, ποιοι συμμετέχουν φέτος
Η Λέσχη Μπίλντερμπεργκ (Bilderberg) ανοίγει σήμερα τις πόρτες της για τα 140 εξέχοντα μέλη της.

Παρόντες θα είναι από τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, μέχρι τον Χένρι Κίσινγκερ. Ποιοι άλλοι θα λάβουν μέρος; Ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας Φρανσουά Φιγιόν, ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος, ο Βρετανός ομόλογός του Ντέιβιντ Οζμπορν, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι, η κοινοτική επίτροπος Βίβιαν Ρέντινγκ αλλά και ο αρθρογράφος των “Φαϊνάνσιαλ Τάιμς” Μάρτιν Γουλφ.

Η συνάντηση θα διεξαχθεί στο υπερπολυτελές ξενοδοχείο Γκρόουβ (Grove Hotel) στο Watford της Βρετανία από τις 6 ως τις 9 Ιουνίου.

Οι οπαδοί των θεωριών συνωμοσίας πιστεύουν πως η ετήσια συνάντηση της Λέσχης καθορίζει το άμεσο μέλλον του πλανήτη.

Από το 1954 και μετά, απ’ όταν και δημιουργήθηκε η Λέσχη, πολλά έχουν γραφτεί για τις συναντήσεις των συνδαιτυμόνων της. Το όνομα της αντλείται από το ολλανδικό ξενοδοχείο όπου πραγματοποιήθηκε μόνο η πρώτη συνάντηση.

Για την ακρίβεια, το Ξενοδοχείο Μπίλντερμπεργκ, κοντά στο Άρνεμ της Ολλανδίας, έδωσε για πρώτη φορά στέγη στην επίλεκτη ομάδα, από τις 29 Μαΐου έως τις 31 Μαΐου 1954.

Απόρρητες συζητήσεις – Οι κλειστές πόρτες που καλλιέργησαν τον μύθο

Η ατζέντα της Λέσχης, θεωρητικά είναι κρυφή. Ακόμα και για τη φετινή συνεδρία στο Γκρόουβ, η πρόσβαση στους δημοσιογράφους απαγορεύεται ρητά.

Για πολλούς, φετινό θέμα συζήτησης θα είναι η οικονομία των ΗΠΑ και η κρίση στην Ευρώπη. Τα διεθνή μέσα κάνουν λόγο για συζητήσεις που σχετίζονται με τις απειλές του εθνικισμού και του λαϊκισμού, τις προκλήσεις στην Αφρική, τον πόλεμο στη Συρία, τον κυβερνοπόλεμο και τις μορφές που παίρνει, την τρομοκρατία και τις βασικές τάσεις στην ιατρική έρευνα.

Ζητήματα που θα μπορούσαν βέβαια να συζητηθούν και σε ένα οποιοδήποτε άλλο επιστημονικό συνέδριο.

Σε πρώτη ανάγνωση, ορισμένα από τα μέλη της Λέσχης που θα βρίσκονται στο πολυτελές ξενοδοχείο, δεν δίνουν τροφή στις θεωρίες συνωμοσίες που τους θέλουν να κρατούν στα χέρια τους τον ρου των παγκόσμιων εξελίξεων. Ωστόσο, η παρουσία του επικεφαλής της Goldman Sachs Πίτερ Σάδερλαντ, αρκετών τραπεζιτών ακόμη καθώς και κάποιων διευθυνόντων συμβούλων και πολλών πολιτικών, μπορεί να δημιουργήσει την εικόνα μιας ελίτ που λειτουργεί περίπου σαν υποδόρια παγκόσμια “κάστα” εξουσίας. Και φυσικά, έχει κρυφή ατζέντα.

Δείτε βίντεο από την περιοχή και το ξενοδοχείο που λαμβάνουν μέρος οι συζητήσεις:

 

 

Διαδηλώσεις κατά της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, έξω από τον πρώην πύργο του δούκα του Κλάρεντον αναμένεται να δώσουν το παρόν ακτιβιστές κατά της παγκοσμιοποίησης και της καπιταλιστικής οικονομίας.

Διαδηλωτές που δεν πείθονται ότι η Λέσχη αποσκοπεί στο να λύσει τα προβλήματα της οικονομίας της Γης και να ρυθμίσει την καλπάζουσα ανεργία. Η αστυνόμευση θα είναι παραπάνω από εμφανής και η συνάντηση των ακτιβιστών με τους συμμετέχοντες, θεωρείται εντελώς απίθανη.

Το Μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Gerard Batten ζήτησε πάντως να πληροφορηθεί μεταξύ άλλων από τον Επίτροπο του Hertfordshire, ποιος πληρώνει τα έξοδα της υπεράριθμης αστυνομικής προστασίας των συμμετεχόντων και γενικά της συνεδρίασης.

“Θέλω να επισημάνω ότι υπάρχει σε ισχύ ένας κώδικας σιωπής σε σχέση με την ετήσια συνεδρίαση. Σε αυτές οι ετήσιες συναντήσεις κορυφής συμμετέχουν κάποιοι από τους πιο πλούσιους, ισχυρούς και σημαντικούς ανθρώπους στον κόσμο της πολιτικής, των οικονομίας και των επιχειρήσεων. Το μεγαλύτερο μυστήριο γύρω από αυτούς είναι γιατί εφημερίδες και ραδιοτηλεοπτικοί φορείς έχουν επιλέξει να μην τους αναφέρουν από το 1954. Ωστόσο, στην εποχή του Διαδικτύου η ύπαρξή τους δεν μπορεί πλέον να κρατηθεί μυστική. Έχω γράψει στον Τύπο και στην τηλεόραση στο Ηνωμένο Βασίλειο, ρωτώντας τους εάν προτίθενται να κάνουν κάποια αναφορά σχετικά με τη συνάντηση αυτή και αν όχι, γιατί όχι”, δήλωσε ο ίδιος.

“Έχω υποβάλει επίσης αίτηση ελεύθερης πληροφόρησης στην αστυνομία ζητώντας να μάθω σε ποια βάση παρέχεται τέτοια αστυνόμευση και ποιος πληρώνει το λογαριασμό”, συμπλήρωσε μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

 

Ποια είναι η Λέσχη Μπίλντερμπεργκ

Η Λέσχη συνεδριάζει κάθε χρόνο σε πολυτελή ξενοδοχεία και θέρετρα σε όλο τον κόσμο, κατά κύριο λόγο στην Ευρώπη, και μόνο μια φορά κάθε τέσσερα χρόνια στις Ηνωμένες Πολιτείες ή τον Καναδά. Το 2009 το ραντεβού είχε δοθεί στην Αθήνα (14-16 Μαΐου).

Πρόκειται για την ανεπίσημη ετήσια διάσκεψη 130 περίπου ατόμων, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι άτομα επιρροής στους τομείς της πολιτικής, των επιχειρήσεων και των τραπεζών. Όπως θα ήταν αναμενόμενο, η συμμετοχή γίνεται μόνο κατόπιν πρόσκλησης.

Η λίστα των καλεσμένων σχεδιάστηκε με τέτοιο τρόπο, ώστε να περιλαμβάνει δύο προσκεκλημένους από κάθε χώρα, ένα συντηρητικό και ένα προοδευτικό.

Στους κατ’ έτος προσκεκλημένους περιλαμβάνονται κεντρικοί τραπεζίτες, ειδικοί της αμυντικής βιομηχανίας, δημοσιογράφοι και βαρώνοι του Τύπου, υπουργοί, πρωθυπουργοί, εστεμμένοι και χρηματιστές από την Ευρώπη και τη Βόρειο Αμερική.

Ανάμεσα τους:

Josef Ackermann, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank

Marcus Agius, πρώην πρόεδρος της Barclays

Roger Altman, ο πρόεδρος της Evercore Partners

Peter Sutherland, Goldman Sachs

Douglas Flint, πρόεδρος της HSBC

Henry Kravis, συνιδρυτής KKR

Kenneth Jacobs, διευθύνων σύμβουλος της Lazard

Η “χρυσή ομάδα” δράσης, ξεκίνησε σαν ιδέα διαφόρων ατόμων, μεταξύ των οποίων ο Τζόζεφ Ρέτινγκερ. Οι ίδιοι τότε δήλωναν σαν κύριο αίτιο σύστασης και λειτουργίας της ομάδας, την ανησυχία τους για την ανάπτυξη του αντι-αμερικανισμού στη Δυτική Ευρώπη.

Ο Ρέτινγκερ αρχικά πρότεινε μια διεθνή διάσκεψη, κατά την οποία οι ηγέτες των ευρωπαϊκών χωρών και των Ηνωμένων Πολιτειών θα πρέπει να συγκεντρωθούν και να συνεδριάσουν, με στόχο την προώθηση της κατανόησης μεταξύ των πολιτισμών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και της Δυτικής Ευρώπης.

Κριτική στην λέσχη έχουν ασκήσει μεταξύ άλλων η οργάνωση “John Birch Society”, καθώς και συγγραφείς όπως ο Καναδός Daniel Estulin, Ο Βρετανός David Icke, και ο Αμερικανός Τζιμ Τάκερ και ο ραδιοφωνικός σχολιαστής Alex Jones. Ο τελευταίος ισχυρίζεται ότι η Λέσχη Μπίλντερμπεργκ σκοπεύει να υπονομεύσει την ακεραιότητα των Η.Π.Α, καθώς και άλλων χωρών, με την συνένωση τους σε μια υπερεθνική δομή με το όνομα Βορειοαμερικανική Ένωση, αντίστοιχη με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι θεωρίες συνωμοσίας ενισχύονται επίσης από το γεγονός ότι καταγράφονται μεν πρακτικά, δεν σημειώνονται ωστόσο ονόματα. Σημειώνεται ότι την οικονομική βιωσιμότητα της Λέσχης έχουν αναλάβει με τις συνεισφορές τους μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες.

Οι κύριες θεωρίες συνωμοσίας:

Συνοψίζοντας, για πολλούς λοιπόν η Λέσχη:

-Προωθεί τις καριέρες των πολιτικών εκείνων που συντάσσονται με τα συμφέροντά της, που δεν είναι άλλα από τα συμφέροντα των πολυεθνικών και των υπέρμαχων της Παγκοσμιοποίησης.

-Προσπαθεί να διαλύσει τα κράτη, συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ, με σκοπό τη δημιουργία μιας παγκόσμιας υπερεθνικής δομής στο πρότυπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

-Λειτουργεί ως Παγκόσμια Κυβέρνηση και η μοίρα του πλανήτη καθορίζεται από τις ετήσιες συνεδριάσεις της.

Και κλείνοντας, οι Έλληνες πολιτικοί που κατά καιρούς έχουν λάβει μέρος, είναι οι:

Στέφανος Μάνος, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, Γεράσιμος Αρσένης, Ανδρέας Ανδριανόπουλος, Αντώνης Σαμαράς, Θεόδωρος Πάγκαλος, Μιχάλης Παπακωνσταντίνου, Γιώργος Παπανδρέου, Κώστας Καραμανλής, Γιάννος Κρανιδιώτης, Γιώργος Αλογοσκούφης, Άννα Διαμαντοπούλου, Ντόρα Μπακογιάννη και ο πρώην πρόεδρος της Κύπρου Γιώργος Βασιλείου.

Φέτος, το παρόν από την Ελλάδα, θα δώσει ο Αλέξης Παπαχελάς, διευθυντής της Καθημερινής και ο Οδυσσέας Κυριακόπουλος, ειδικός απεσταλμένος της Business Europe για τις ευρωμεσογειακές υποθέσεις και πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών.