Τη «γλίτωσε» η Λαγκάρντ – Παραμένει στο ΔΝΤ

 

Τη «γλίτωσε» η Λαγκάρντ - Παραμένει στο ΔΝΤ

Υπό καθεστώς μάρτυρα υπό παρακολούθηση έθεσαν οι δικαστές τη Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ σχετικά με τον ρόλο της στη διαμάχη ανάμεσα στον Μπερνάρ Ταπί και την τράπεζα Credit Lyonnais, χωρίς να της απαγγελθούν κατηγορίες.

Η απόφαση αυτή σημαίνει ουσιαστικά ότι η Λαγκάρντ δεν πρόκειται να τεθεί υπό έρευνα σχετικά με την υπόθεση αλλά θα καλείται να καταθέτει, χωρίς να υπάρχουν άμεσες υπόνοιες για δική της ενοχή. Μετά από αυτήν την εξέλιξη, η θέση της στο ΔΝΤ δεν κινδυνεύει και αποτρέπεται ένα νέο σκάνδαλο για το Ταμείο, αυτήν τη φορά οικονομικό, μετά τα όσα συνέβησαν με τον Ντομινίκ Στρος Καν. Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έφτασε στο ειδικό δικαστήριο στις 8:15 το πρωί της Παρασκευής και ακολούθησε μία μαραθώνια κατάθεση. Είχε προηγηθεί η ίδια διαδικασία και την Πέμπτη, όταν η Κριστίν Λαγκάρντ κατέθετε για περίπου δώδεκα ώρες.

«Οι εξηγήσεις μου απάντησαν τις ερωτήσεις σχετικά με τις αποφάσεις μου κατά την συγκεκριμένη χρονική περίοδο», δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ έξω από το δικαστήριο στο Παρίσι. «Η απόφαση του δικαστηρίου να είμαι μάρτυρας υπό παρακολούθηση δεν αποτελεί έκπληξη, γιατί πάντοτε ενεργούσα για το συμφέρον του κράτους και βάσει του νόμου», σημείωσε.

Η Κριστίν Λαγκάρντ έχει επανειλημμένα δικαιολογήσει την επιλογή της να διευθετηθεί η διαμάχη του επιχειρηματία Μπερνάρ Ταπί με την τράπεζα μέσω της ιδιωτικής διαιτησίας, καθώς θεώρησε ότι η υπόθεση θα ήταν μακρά και ιδιαίτερα δαπανηρή, εφόσον συνέχιζε να ακολουθεί τη δικαστική οδό. Μάλιστα, είχε τονίσει τον Ιανουάριο πως η επιλογή της αυτή ήταν η καλύτερη λύση, τη δεδομένη χρονική στιγμή. Μάλιστα, γαλλικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν χθες ότι η Λαγκάρντ δεν προτίθεται να αφήσει τη θέση της στο ΔΝΤ, όποια κι αν είναι η απόφαση.

Την Πέμπτη το Ταμείο, μέσω του εκπροσώπου του Τζέρι Ράις, είχε παράσχει στήριξη στο πρόσωπό της. «Το διοικητικό συμβούλιο (σ.σ. στο οποίο εκπροσωπούνται τα 188 κράτη-μέλη του ΔΝΤ) ενημερώθηκε για την υπόθεση αυτή, περιλαμβανομένων των πλέον πρόσφατων εξελίξεων, και συνεχίζει να περιβάλλει με την εμπιστοσύνη του την γενική διευθύντριά του Κριστίν Λαγκάρντ, θεωρώντας ότι μπορεί να συνεχίσει να ασκεί αποτελεσματικά τα καθήκοντά της», είπε ο Ράις, επαναλαμβάνοντας μια θέση την οποία είχε ήδη διατυπώσει τον Μάρτιο.

Όλα ξεκίνησαν στις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν ο Μπερνάρ Ταπί αποφάσισε να πουλήσει το ποσοστό του στην εταιρία αθλητικών ειδών Adidas στην Credit Lyonnais, ωστόσο στη συνέχεια η τράπεζα προχώρησε σε μεταπώληση του ποσοστού αυτού, αποκομίζοντας περισσότερα κέρδη. Ο επιχειρηματίας έμεινε δυσαρεστημένος από τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε την υπόθεσή του η τράπεζα, η οποία ωστόσο ανέφερε πως δεν διέπραξε κάποια παρατυπία και κινήθηκε απόλυτα νομότυπα. Το 2007, η Κριστίν Λαγκάρντ θεώρησε πως η συγκεκριμένη διαμάχη θα έπρεπε να διευθετηθεί όχι μέσω της δικαστικής οδού αλλά μέσω ιδιωτικής διαιτησίας. Τότε, το κράτος επέδωσε στον Ταπί το ποσό των 403 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 45 εκατ. του επιδόθηκαν για ψυχική οδύνη.

Μπερνάρ Ταπί: Φαντασιώσεις τα όσα ακούγονται

Την Πέμπτη ο επιχειρηματίας είχε χαρακτηρίσει φαντασιώσεις τα όσα ακούγονται σχετικά με την απόφαση της διαιτησίας. Μάλιστα, είχε αναφέρει με ειρωνικό ύφος «δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο πολύ φοβάμαι». Τόνισε επίσης ότι «η διαδικασία της διαιτησίας έχει κανόνες». Σε ερώτηση σχετικά με την κατάθεση της Κριστίν Λαγκάρντ είχε αναφέρει: «Η δικαστική τύχη της κ. Λαγκάρντ ειλικρινά δεν με ενδιαφέρει καθόλου. Η κ. Λαγκάρντ είναι στο απέναντι στρατόπεδο, ήταν υπουργός Οικονομικών και εκπροσωπούσε το κράτος».

Τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης σημειώνουν εδώ και ημέρες τη βοήθεια που είχε προσφέρει ο Ταπί στον Σαρκοζί για την εκλογή του το 2007. Ο Ταπί έχει διατελέσει πρόεδρος της Ολιµπίκ Μαρσέιγ και τη δεκαετία του ’90 καταδικάστηκε για σκάνδαλο δωροδοκίας που αφορούσε την ποδοσφαιρική οµάδα µένοντας στη φυλακή για έξι µήνες.