Επιστήμονες ανακαλύπτουν νέα μέθοδο για την επούλωση τραυμάτων. Τέλος στα χειρουργικά ράμματα;

 

 

Η μέθοδος που χρησιμοποιείται σήμερα για την παύση της αιμορραγίας, την επούλωση και ίαση των τραυμάτων και την αποφυγή μολύνσεων είναι τα χειρουργικά ράμματα. Παρόλο που στις περισσότερες περιπτώσεις τα ράμματα δεν απαιτούν απομάκρυνση και απορροφώνται από τον ίδιο τον οργανισμό, έχουν το σημαντικό μειονέκτημα ότι αφήνουν ουλές (έστω και ανεπαίσθητες) για πολλά χρόνια οι οποίες πολλές φορές δεν εξαφανίζονται ποτέ.

Στο πρόβλημα αυτό έρχεται να δώσει τέλος μια νέα επαναστατική μέθοδος που κάνει χρήση laser και χρυσού και εξαλλείφει την ανάγκη για ράμματα. Πρόκειται για ένα είδος “κόλλας” που περιέχει νανοσωματίδια χρυσού περικλειόμενα σε ένα ελαστικό υλικό, εφαρμόζεται μέσω laser και είναι ικανή να κινείται στο σώμα δημιουργώντας ένα στεγανό κάλυμμα που προστατεύει από επικίνδυνες διαρροές και μολύνσεις. Η τεχνική ονομάζεται ‘Laser Tissue Welding’ (LTW), είναι ανώδυνη, δεν αφήνει ουλές και σημάδια και μπορεί να χρησιμοποιηθεί στα αιμοφόρα αγγεία, τους χόνδρους των αρθρώσεων, το ήπαρ, το ουροποιητικό σύστημα και άλλους ιστούς.

Ερευνητές του American Chemical Society δοκιμάσαν τη νέα μέθοδο σε έντερα χοίρων και δηλώνουν αισιόδοξοι ότι μπορεί να αντικαταστήσει πλήρως τα ράμματα και τις παραδοσιακές μεθόδους συρραφής.

 

[via]