Ελευθερία του Τύπου: Η μεγάλη υποχρέωση Πληροφορία − 03-05-2013 – 08:00

 

Η δύσκολη ζωή του δημοσιογράφου

Ο επαγγελματίας δημοσιογράφος είναι φρουρός της δημοκρατίας όμως το ίδιο το επάγγελμα υποφέρει στην Ευρώπη και διεθνώς υπό το βάρος της κρίσης, των μαζικών αλλαγών που έχουν φέρει στον Τύπο ίντερνετ και μέσα κοινωνικής δικτύωσης και εκείνων που απλά δεν θέλουν ελεύθερο Τύπο… Περισσότερα στοιχεία για μια πληρέστερη εικόνα στο γράφημά μας, σήμερα, παγκόσμια ημέρα Ελευθερίας του Τύπου.

Το ΕΚ προωθεί δύο ψηφίσματα για την ελευθερία του Τύπου, με στόχο τη στήριξη της διαφάνειας και της ελευθερίας της ενημέρωσης σε μια εποχή στην οποία, σύμφωνα με το “Ευρωβαρόμετρο”,  οι μισοί και πλέον Ευρωπαίοι δεν εμπιστεύονται εφημερίδες και τηλεόραση.

Η πρώτη έκθεση αφορά “την ελευθερία του Τύπου και των μέσων ενημέρωσης ανά τον κόσμο”, με εισηγήτρια την Ολλανδέζα ευρωβουλευτή των Φιλελευθέρων, Marietje Shaake και έρχεται προς ψήφιση στην ολομέλεια του ΕΚ τον Ιούνιο.

Στην έκθεση σημειώνεται ότι η εικόνα δεν είναι ρόδινη ούτε στην ΕΕ, όπου επιφανή ΜΜΕ έχουν προσφάτως βρεθεί στο στόχαστρο για ανήθικες πρακτικές, για να τονίσει ότι σε παγκόσμιο επίπεδο, η ΕΕ δεν έχει άλλο τρόπο παρέμβασης από το να δίνει η ίδια το καλύτερο δυνατό παράδειγμα ανεξαρτησίας και επαγγελματισμού των ΜΜΕ.

Η έκθεση για την Ελευθερία του Τύπου στην ΕΕ της επίσης ευρωβουλευτού των Φιλελευθέρων, Renate Weber (Ρουμανία), ψηφίζεται στην ολομέλεια του Μαΐου και αφορά τη διασφάλιση της ανεξαρτησίας του Τύπου εντός της ΕΕ. Aιχμή της πρότασης είναι η εναρμόνιση του νομικού καθεστώτος των εθνικών ρυθμιστικών αρχών, “διασφαλίζοντας την ανεξαρτησία, την αμεροληψία και τη διαφάνειά τους (…) και ότι διαθέτουν επαρκείς εξουσίες για την επιβολή κυρώσεων ώστε να διασφαλίζεται η εφαρμογή των αποφάσεών τους”.

Αναφ. : 20130426STO07649