Die Welt: “Κύριε Σόιμπλε μιλήστε για τα χρέη του πολέμου”

Τι γράφει η γνωστή και έγκυρη συντηρητική εφημερίδα Die Welt που συντάσσεται με την κυβέρνηση Μέρκελ και τις επιλογές της για τα χρέη του πολέμου – Εμμένει στην πολιτική του ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

 

 

 

Η γνωστή και έγκυρη συντηρητική εφημερίδα Die Welt που συντάσσεται με την κυβέρνηση Μέρκελ και τις επιλογές της με ένα πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της που ακολουθείται από ολοσέλιδο κείμενο στις εσωτερικές σελίδες και φιλοξενείται επίσης στην ιστοσελίδα της ανοίγει σήμερα το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων που οφείλει η Γερμανία στην Ελλάδα.

Με τίτλο “κύριε Σόιμπλε μιλήστε για τα χρέη του πολέμου”, η εφημερίδα κάνει εκτενή αναφορά στο θέμα των χρημάτων που οφείλει η Γερμανία στην Ελλάδα και επισημαίνει μάλιστα τον ηθικό, τουλάχιστον, κίνδυνο που διατρέχει η κυρίαρχη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Χαρακτηριστικά σημειώνεται στο σχετικό άρθρο:

“Αυτός ο ηθικός κίνδυνος θα μπορούσε να θέσει τη Γερμανία υπό πίεση, αργά ή γρήγορα. Τουλάχιστον συμβολικά ας δείξει καλοσύνη. Ενδεχομένως με μερική παραίτηση από τα ποσά τα οποία οφείλονται από την Ελλάδα, και το οποίο ίσως τελικά κάνει έτσι ή αλλιώς, γιατί η Ελλάδα δεν μπορεί ποτέ να τα επιστρέψει”.

Το άρθρο ξεκινά με την επισήμανση μιας φωτογραφίας που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Τα Νέα” και έδειχνε τον υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλο να ακουμπά στο μάγουλο τον Μανώλη Γλέζο, τον οποίο η εφημερίδα χαρακτηρίζει υπ’ αριθμόν ένα εθνικό ήρωα της Ελλάδας.

Γίνεται επίσης εκτενής αναφορά στη σχετική συζήτηση που έγινε στο ελληνικό κοινοβούλιο, όπου ο κ. Αβραμόπουλος διαβεβαίωσε τον ελληνικό λαό ότι το θέμα είναι υπαρκτό και ότι άνοιξε για να κλείσει με το δίκιο να θριαμβεύει.

Στη συνέχεια του άρθρου γίνεται αναφορά στις εκθέσεις που έχει στα χέρια της η ελληνική κυβέρνηση που είναι ακόμη απόρρητες. Αλλά, όπως τονίζεται, έγιναν δημόσια δύο σημεία: Η Ελλάδα ποτέ δεν έλαβε μια δεκάρα αποζημίωση από τη Γερμανία για την καταστροφή και λεηλασία ελληνικών περιουσιών υπό γερμανική κατοχή και για αναγκαστική “πίστωση” του Χίτλερ. Και ότι η Ελλάδα ουδέποτε παραιτήθηκε από τις απαιτήσεις της.

Να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο άρθρο βρίσκεται στην κορυφή των δημοφιλών άρθρων της ιστοσελίδας της εφημερίδας και ότι ήδη αυτή τη στιγμή συγκεντρώνει 210 σχόλια. Τα περισσότερα από αυτά όμως καλούν την κυρία Μέρκελ και την κυβέρνηση να μην πληρώσουν τα χρήματα αυτά στην Ελλάδα.

Αρκετοί μάλιστα από τους σχολιαστές αμφισβητούν το ύψος της οφειλής αυτής και αναρωτιούνται αν υπήρχαν ποτέ τόσα πολλά χρήματα στην Ελλάδα.

Εδώ το πρωτότυπο άρθρο της εφημερίδας

Σόιμπλε στο περιοδικό “Impulse”: Η πολιτική διάσωσης του ευρώ αποδίδει. Η Ελλάδα είναι το παράδειγμα

Εν τω μεταξύ ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επισημαίνει ότι “η πολιτική διάσωσης του ευρώ αποδίδει” και αναφέρει ενδεικτικά το παράδειγμα της Ελλάδας, η οποία, όπως λέει, “είχε πέρυσι μικρότερο έλλειμμα από αυτό που αναμενόταν, αύξησε τις εξαγωγές της σε τρίτες χώρες, ενώ η ανεργία μειώνεται”.

Σε συνέντευξή του στο περιοδικό “Impulse”, ο κ. Σόιμπλε υπεραμύνεται της εφαρμοζόμενης πολιτικής στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου και, ειδικά για την περίπτωση της Ελλάδας, αναφέρει:

“Πάντα λέγαμε ότι αν οι χώρες αντιμετωπίσουν αξιόπιστα τα προβλήματά τους -στην περίπτωση της Ελλάδας την οικονομική ‘τσαπατσουλιά’ και την έλλειψη ανταγωνιστικότητας- τότε θα τους δοθεί ο απαραίτητος χρόνος. Αυτή είναι η φιλοσοφία των προγραμμάτων διάσωσης. Και λειτουργεί”.

Δηλώνει μάλιστα χαρακτηριστικά ότι “πίσω από την Ευρώπη βρίσκεται η ιδέα τού να αποδεχόμαστε ότι οι άλλοι είναι διαφορετικοί και αποφασίζουν οι ίδιοι”.