Σόιμπλε σε Αμερικανό ΥΠΟΙΚ: Δεν χρειαζόμαστε συμβουλές

Αρπάχτηκε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών με τον ομόλογο του

Σόιμπλε σε Αμερικανό ΥΠΟΙΚ: Δεν χρειαζόμαστε συμβουλές

Στην διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου των υπουργών Οικονομικών Γερμανίας και ΗΠΑ όταν ο Τζακ Λου σημείωσε πως «οι χώρες που μπορούν πρέπει να τονώσουν την καταναλωτική ζήτηση», ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αντέδρασε έντονα λέγοντας πως «θα προτιμούσα να μην δίνονται συμβουλές δημόσια».
Ο Λου συγκεκριμένα υποστήριξε πως «η ατμομηχανή της οικονομικής ανάπτυξης θα είναι η ζήτηση των καταναλωτών. Οι πολιτικές που υποστηρίζουν την ζήτηση εντός των χωρών οι οποίες έχουν τη δυνατότητα θα είναι επωφελείς».
Να σημειωθεί πως ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, ο οποίος ανέλαβε τον θώκο αυτό τον Φεβρουάριο και πραγματοποιεί την πρώτη του περιοδεία στην Ευρώπη. Ήδη μετέβη στις Βρυξέλλες και στην Φραγκφούρτη χθες και πρόκειται να μεταβεί στο Παρίσι και κατόπιν στη Ρώμη.
Ο Σόιμπλε αντέτεινε στη συνέντευξη ότι οι Ευρωπαίοι μπορούν να χειριστούν επαρκώς τα προβλήματά τους, ενώ επισήμανε ότι θα προτιμούσε να «μην δίνονται συμβουλές δημόσια» για θέματα που άπτονται της οικονομικής πολιτικής. Πριν από αυτή την σαφή ένδειξη διαφωνίας, οι δύο υπουργοί, οι οποίοι συναντήθηκαν επίσημα για πρώτη φορά, είχαν αφήσει να φανεί μια σχεδόν πλήρης αλληλοκατανόηση.
«Ο κ. Σόιμπλε και οι ομάδες του εργάζονται πολύ σκληρά για να αντιδράσουν στις προκλήσεις στην Ευρώπη και για να καταστήσουν την Ευρώπη πιο ανθεκτική», είπε ο Λου. «Μοιραζόμαστε τους ίδιους στόχους, την ανάπτυξη και την (δημοσιονομική) πειθαρχία», πρόσθεσε.