Μια τεχνολογία που παρέχει οξυγόνο στο αίμα κάποιου που θεωρείται «εμφανώς νεκρός» και αναπτύχθηκε αρχικά για πρόωρα νεογνά αποδεικνύεται σωτήρια για ασθενείς που έχουν υποστεί καρδιακή ανακοπή. Παράλληλα, μπορεί έως για επτά ώρες να κρατήσει έναν ασθενή στη ζωή χωρίς να λειτουργούν η καρδιά και ο εγκέφαλός του.
Σύμφωνα μάλιστα με πρόσφατο περιστατικό που καταγράφηκε στην Ασία, οι γιατροί κατάφεραν να ανανήψουν μια 30χρονη η οποία πέθανε από χρήση ναρκωτικών έξω από την πόρτα του νοσοκομείου. Πριν περάσουν πέντε λεπτά, οι ειδικοί τη συνέδεσαν στο μηχάνημα εξωσωματικής κυκλοφορίας αίματος (Ecmo). Η γυναίκα παρέμεινε συνδεδεμένη – αλλά χωρίς να λειτουργεί η καρδιά της – για επτά ώρες και κατάφερε να επιζήσει. «Το μηχάνημα, που υπάρχει και στην Ελλάδα, εκτός από τη λειτουργία που έχει για τη συντήρηση του μυοκαρδίου με μείωση της θερμοκρασίας (πάγωμα), σταματά με την ψύξη και την επικείμενη νέκρωση του εγκεφάλου. Επιπλέον, τραβάει το αίμα από το σώμα, το φιλτράρει, αφαιρεί το διοξείδιο του άνθρακα, το οξυγονώνει και το ξαναβάζει πίσω στο σώμα», εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο καθηγητής Καρδιολογίας Δημήτρης Κρεμαστινός.
Ετσι, όταν ένα άτομο πάθει καρδιακή ανακοπή, μετά την απινίδωση, δηλαδή την εξωτερική χορήγηση ρεύματος για να ξαναξεκινήσει μια καρδιά που δεν χτυπά, εφόσον αποτύχει, η καλύτερη λύση για την «ανάσταση» του ασθενούς είναι το Ecmo.
Η εξωσωματική οξυγόνωση μέσω μεμβράνης (Ecmo) παρέχει τη δυνατότητα προσωρινής παράκαμψης των πνευμόνων – μέσω σωλήνων που μεταφέρουν το αίμα εκτός του σώματος – προκειμένου να απομακρυνθεί το διοξείδιο του άνθρακα και να προστεθεί οξυγόνο.
Εκτός από την περίπτωση της ανακοπής, «χρησιμοποιείται όταν κάνουμε υποστήριξη της καρδιάς στην περίπτωση που ο άρρωστος είναι στην Εντατική, διότι η καρδιά δεν έχει δυνατότητα να τα βγάλει πέρα μόνη της. Ετσι, το Ecmo παίρνει το αίμα, υποστηρίζει τη δεξιά κυκλοφορία, περνάει από τα πνευμόνια και γυρίζει πίσω στην καρδιά. Επίσης χρησιμοποιείται και για την τεχνητή καρδιά, σε χειρουργεία κ.λπ. Ωστόσο, εάν δεν επέμβεις στα πρώτα λεπτά, ο ασθενής τελείωσε», λέει ο κ. Κρεμαστινός.
Τα εν λόγω μηχανήματα χρησιμοποιούνται ευρέως στην Ασία, όπου οι γιατροί επανεκκινούν την καρδιά των ασθενών στο 90% των περιπτώσεων, ενώ στις ΗΠΑ και τη Βόρεια Ευρώπη το αντίστοιχο ποσοστό είναι μόλις 20%. Ιατρικοί σύλλογοι στη Βρετανία ζητούν από την κυβέρνηση να προμηθευτεί μηχανήματα ακόμη και για τα ασθενοφόρα. «Τα Ecmo είναι ακριβά και όχι ιδιαίτερα εύκολα στη χρήση, γι’ αυτό και χρησιμοποιούνται μόνο από εξειδικευμένα ιατρικά κέντρα», αναφέρει ο δρ Σαμ Πάρνια, διευθυντής του τμήματος Ερευνας Αναβιωτικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Μπρουκς της Νέας Υόρκης.