Γεμάτη Ναζί η Φιλαρμονική της Βιέννης!

Έρευνα τριών ιστορικών αποκαλύπτει το ναζιστικό παρελθόν της Ορχήστρας

Γεμάτη Ναζί η Φιλαρμονική της Βιέννης!

Μετά από έντονες πολιτικές πιέσεις, η Φιλαρμονική Ορχήστρα της Βιέννης υποχρεώθηκε να επιτρέψει την πρόσβαση στα… κρυφά αρχεία της και έτσι τρεις ιστορικοί ανακάλυψαν πως στην διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, οι μισοί μουσικοί της Ορχήστρας ήταν μέλη του ναζιστικού κόμματος.
Συγκεκριμένα, 60 από τους 123 μουσικούς ήταν Ναζί ενώ 13 μουσικοί είχαν εκδιωχθεί από την ορχήστρα επειδή ήταν Εβραίοι ή είχαν παντρευτεί Εβραίες.

Η Φιλαρμονική της Βιέννης, είναι ευρέως γνωστή για την Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία της που μεταδίδεται κάθε χρόνο σε 80 χώρες.
Ο Φριτς Τρέμπι, ένας από τους ιστορικούς στους οποίους η διεύθυνση της ορχήστρας ανέθεσε τη συγγραφή κειμένων σχετικά με την ιστορία της κατά τη διάρκεια της ναζιστικής εποχής, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι «η Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία καθιερώθηκε υπό το καθεστώς των Ναζί».
Ο επικεφαλής της ομάδας ιστορικών, Όλιβερ Ράθκολμπ, προσπάθησε επίσης να λύσει και το μυστήριο γύρω από ένα δαχτυλίδι – βραβείο τιμής που δόθηκε στο Μπάλντουρ φον Σίραχ, τον ναζί κυβερνήτη της Βιέννης, ο οποίος επέβλεψε την απέλαση δεκάδων χιλιάδων Εβραίων. Το δαχτυλίδι απονεμήθηκε αρχικά το 1942, όμως στη συνέχεια ο φον Σίραχ το έχασε. Του δόθηκε λοιπόν ένα δεύτερο, το 1966, αφότου αποφυλακίστηκε από τη φυλακή Σπαντάου, όπου βρισκόταν για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Οι ιστορικοί προσπαθούσαν για χρόνια να ανακαλύψουν ποιος έδωσε στον φον Σίραχ το δεύτερο δαχτυλίδι. Σύμφωνα με τον ιστορικό Βίλχελμ Μπέτελχαϊμ, ο οποίος έδωσε συνέντευξη την Κυριακή στο πλαίσιο ενός ντοκιμαντέρ, πρόκειται για τον Χέλμουτ Βόμπις, έναν τρομπετίστα, μέλος του κόμματος των Ναζί και αργότερα μέλος των Ες-Ες. Ο Βόμπις απολύθηκε το 1945, για να επιστρέψει όμως έξι χρόνια αργότερα. Ο Ράθκολμπ θεωρεί ότι είναι πολύ πιθανόν να ισχύει η εκδοχή του Μπέτελχαϊμ.
Ολόκληρη η έρευνα των ιστορικών για το παρελθόν της Φιλαρμονικής, θα δημοσιευθεί την Τρίτη στην ιστοσελίδα της ορχήστρας, οπότε συμπληρώνονται 75 χρόνια από την «ενσωμάτωση» της Αυστρίας ως επαρχία της Γερμανίας από τον Χίτλερ.