Έρευνα μιλάει για κρυφούς λογαριασμούς και ακατάλληλα ιδρύματα
Μια νέα έρευνα που ήρθε στο φως από Καναδούς ακαδημαϊκούς αμφισβητεί την «αγιοσύνη» και την ανιδιοτέλεια της Μητέρας Τερέζας και την χαρακτηρίζει προϊόν διαφημιστικής εκστρατείας.
Στην έρευνά τους, η οποία δημοσιεύεται στο Religieuses, ένα γαλλικό περιοδικό που μελετά την θρησκεία και τις επιστήμες ,οι επικεφαλείς ερευνητές δρ. Σερζ Λαριβ ,Τζενεβιέβ Σενάρντ και Κάρολ Σενεσάλ αφού ανέλυσαν περίπου τριακόσια ντοκουμέντα σχετικά με τη ζωή της Μητέρας Τερέζας, υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν λεπτομέρειες που εκθέτουν την Ινδή Καθολική μοναχή που αγιοποιήθηκε από τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β΄.
Ισχυρίζονται, ότι πολλά από τα ιδρύματα που είχε δημιουργήσει η Μητέρα Τερέζα ήταν ακατάλληλα για τους ενοίκους τους, εξαιτίας της κακής υγιεινής τους, της έλλειψης τροφής, φροντίδας και φαρμακευτικής αγωγής. Επιπλέον αναφέρουν πως πολλά από τα χρήματα που συγκέντρωσε η Μητέρα Τερέζα φαίνεται να έχουν εξαφανιστεί σε «μυστικούς»τραπεζικούς λογαριασμούς, τους οποίους φέρεται να διαχειριζόταν η ίδια η μοναχή.
Επικρίνουν ακόμη την Μητέρα Τερέζα για τις πολιτικές επαφές της. Αφενός κατηγορώντας την για την αποδοχή οικονομικών ενισχύσεων από τη βάρβαρη δικτατορία του Ντιβαλιέ, η οποία θεωρείται υπεύθυνη για τις δολοφονίες πάνω από 30.000 Αϊτινών μεταξύ 1957 και 1986.Αφετέρου για εξάπλωση μιας σκληροπυρηνικής δεξιάς Καθολικής ιδεολογίας, λέγοντας ότι διέδιδε «υπερβολικά δογματικές αντιλήψεις όσον αφορά, ειδικότερα, στις αμβλώσεις, την αντισύλληψη και το διαζύγιο».
Ο δρ. Λαρίβ ,τονίζει ότι κατά ένα μεγάλο μέρος ο δημοσιογράφος του BBC Μάλκολμ Μάγκεριτζ, οδήγησε την μοναχή στη διεθνή της φήμη, διαμορφώνοντας την δημόσια εικόνα της και προωθώντας την σημαντικά ,καθώς συμμεριζόταν τις συντηρητικές Καθολικές της απόψεις. Παρά τα αρνητικά, ο δρ. Λαρίβ δέχεται ότι υπάρχουν πολλές θετικές πτυχές στη ζωή και το έργο της Μητέρας Τερέζας δηλώνοντας ότι :«Αν η εξαιρετική εικόνα της Μητέρας Τερέζας, όπως μεταφέρεται στη συλλογική φαντασία, έχει ενθαρρύνει ανθρωπιστικές πρωτοβουλίες αφοσιωμένες αληθινά σε ανθρώπους που συνθλίβονται από τη φτώχεια, αυτό δεν μπορεί παρά να μας κάνει να χαιρόμαστε».