Ποιά τα οφέλη της αγκινάρας στην υγεία μας;

 

Ποιά τα οφέλη της αγκινάρας στην υγεία μας;
Η κλινική διαιτολόγος Άννα Παχίτα.

 

Η αγκινάρα είναι ένα απο τα λαχανικά της εποχής που χρησιμοποιούμε είτε ωμό με λεμόνι, είτε ψητό/ βραστό. Ποιά τα ωφέλη της αγκινάρας στην υγεία μας και γιατί θα ήταν καλό να την καταναλώνουμε σε συχνη βάση;

 

1. Είνα πλούσια σε αντιοξειδοτικά στοιχεία. Μελέτες έχουν κατατάξει την αγκινάρα στη 1η θέση σε περιεκτικότητα αντιοξειδοτικών ανάμεσα στα λαχανικά. Κατ’ επέκταση η αγκινάρα μπορεί να προσφέρει προστατευτικό ρόλο κατά διαφόρων μορφών καρκίνου. Από διάφορες μελέτες έχει διαπιστωθεί ότι το εκχύλισμα των φύλλων της αγκινάρας μπορεί να μειώσει τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων σε διάφορες μορφές καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του προστάτη, του μαστού καθώς και της λευχαιμίας.

2. Η αγκινάρα λόγω της περιεκτικότητας της σε αντιοξειδοτικά όπως η κυναρίνη και η σιλυμαρίνη είναι ωφέλημη για το συκώτι. Η κατανάλωση αγκινάρας μειώνει το λίπος στο συκώτι και προστατεύει τα κύτταρα του συκωτιού.

3. Η αγκινάρα βοηθά το πεπτικό σύστημα, στην ανακούφηση των γαστρεντερικών προβλημάτων και δρά σαν φυσικό διουρητικό.

4. Λόγω της περιεκτικότητας της σε βιταμίνη Γ, η αγκινάρα μπορεί να βοηθήσει στην διατήρηση της οστικής μάζας, στην μείωση των καταγμάτων, και προστατεύει κατά της οστεοπόρωσης.

5. Τα φύλλα της αγκινάρας μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση της LDL (κακής χοήστερόλης) και στην αύξηση της HDL (καλής χοληστερόλης).

6. Η αγκινάρα αποτελέι μια πλούσια πηγή φυτικών ινών. Γι’ αυτό και η κατανάλωσή της μπορεί να βοηθήσει κατά της δυσκοιλιότητας, να προκαλέσει το αίσθημα του κορεσμού και επομένως να βοηθήσει και στην ρύθμιση του σωματικού βάρους.