Η ηλιοθεραπεία προστατεύει από τη ρευματοειδή αρθρίτιδαΗ ηλιοθεραπεία προστατεύει από τη ρευματοειδή αρθρίτιδα

 


Η ηλιοθεραπεία προστατεύει από τη ρευματοειδή αρθρίτιδα

 

Η ηλιοθεραπεία μπορεί να ελαττώνει κατά το ένα πέμπτο τις πιθανότητες εκδήλωσης ρευματοειδούς αρθρίτιδας στις γυναίκες, σύμφωνα με μία νέα, μεγάλη μελέτη.

Ωστόσο, η χρήση αντηλιακού και η αποφυγή του ηλίου μπορεί να αμβλύνουν την προστατευτική δράση του ήλιου.

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα, το οποίο χαρακτηρίζεται από φλεγμονή στις αρθρώσεις αλλά μερικές φορές μπορεί να προσβάλει και άλλα όργανα προκαλώντας συστηματικές εκδηλώσεις.

Οι γυναίκες προσβάλλονται περίπου 3 φορές συχνότερα από τους άνδρες. Η νόσος μπορεί να εμφανισθεί σε οποιαδήποτε ηλικία (ακόμα και παιδιά μπορεί να προσβληθούν από νεανική ρευματοειδή αρθρίτιδα), αλλά η συχνότητά της αυξάνεται με την ηλικία με τη μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης να τοποθετείται μεταξύ της τέταρτης και της έκτης δεκαετίας της ζωής.

Η νέα, μακροχρόνια μελέτη διεξήχθη από ερευνητές της Σχολής Δημοσίας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ (HSPH) και εξέτασε τις γυναίκες που συμμετείχαν σε δύο φάσεις μίας παναμερικανικής μελέτης, που ονομάζεται Nurse’s Health Study.

Η πρώτη φάση διήρκησε από το 1976 έως το 2008 και συμπεριέλαβε περισσότερες από 120.000 νοσηλεύτριες ηλικίας 30-55 ετών κατά την έναρξή της, ενώ η δεύτερη άρχισε το 1980 και συμπεριέλαβε άλλες 115.000 νοσηλεύτριες, ηλικίας 25-42 ετών τότε. Η δεύτερη φάση ολοκληρώθηκε το 2009.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν την έκθεση των γυναικών στην υπεριώδη ακτινοβολία Β (UVB) του ηλίου, σε συνάρτηση με το γεωγραφικό μήκος, το υψόμετρο και το επίπεδο των νεφών (σύννεφα) ανά περιοχή των ΗΠΑ όπου κατοικούσαν, ενώ υπολόγισαν και την πιθανή έκθεσή τους κατά τη γέννησή τους και στην ηλικία των 15 ετών.

Μέχρι το 2009, συνολικώς 1.314 εθελόντριες είχαν εκδηλώσει ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Μεταξύ των νοσηλευτριών οι οποίες συμμετείχαν στην πρώτη φάση της μελέτης, η υψηλότερη αθροιστική (με το πέρασμα των χρόνων) έκθεση στην UVB συσχετίσθηκε με μειωμένες πιθανότητες εκδηλώσεως ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Στην πραγματικότητα, όσες είχαν εκτεθεί περισσότερο στον ήλιο είχαν κατά 21% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν ρευματοειδή αρθρίτιδα, σε σύγκριση με όσες είχαν εκτεθεί λιγότερο.

Ωστόσο, δεν παρατηρήθηκε συσχέτιση της UVB με τον κίνδυνο ρευματοειδούς αρθρίτιδας στις νοσηλεύτριες της δεύτερης φάσης.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι αυτό οφείλεται αφ’ ενός στο ότι ήταν νεώτερες από εκείνες της πρώτης, αφ’ ετέρου στο ότι τη δεκαετία του ’90 άρχισαν οι ενημερωτικές εκστρατείες για τους κινδύνους του ήλιου και την σημασία της χρήσης αντηλιακού.

«Οι διαφορές στις συμπεριφορές ηλιοπροστασίας, όπως η χρήση περισσότερων αντηλιακών από τις νεώτερες γενιές, μπορεί να εξηγούν τη διαφοροποίηση των ευρημάτων», γράφουν η δρ Κάρεν Κόστενμπαντερ, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιατρικής στο Χάρβαρντ, και οι συνεργάτες της.

Και συνεχίζουν: «Τα ευρήματά μας προστίθενται σε εκείνα που δείχνουν ότι η έκθεση στην UVB σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο ρευματοειδούς αρθρίτιδας.»

Οι μηχανισμοί δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητοί, αλλά μπορεί να παίζει ρόλο η παραγωγή βιταμίνης D στο δέρμα και η εξουδετέρωσή της από τη χρήση αντηλιακών ή τις συμπεριφορές αποφυγής του ήλιου».

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «Annals of the Rheumatic Diseases».