Η Κίνα εγκαινιάζει το «δορυφορικό GPS» για τα πλοία του Ειρηνικού-

 

Η Κίνα εγκαινίασε επίσημα σήμερα την παροχή υπηρεσιών παγκόσμιου δορυφορικού εντοπισμού θέσης, σε πρώτη φάση για την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, μέσω του συστήματος Beidou ή Compass (Πυξίδα), με στόχο να αποσπάσει έως και το 20% παγκόσμιας αγοράς μέχρι το 2015.

Σε πρώτη φάση, το κρατικό Δορυφορικό Σύστημα Πλοήγησης Beidou θα παρέχει υπηρεσίες εντοπισμού θέσης, πλοήγησης, ώρας και σύντομων μηνυμάτων στην Κίνα και στην περιφέρεια Ασίας-Ειρηνικού, όπως αναφέρεται στον επίσημο ιστότοπό του (www.beidou.gov.cn).

Το σύστημα είναι συμβατό με τα συστήματα εντοπισμού θέσης, επεσήμανε ο εκπρόσωπος του Beidou και επικεφαλής της κινεζικής Υπηρεσίας πλοήγησης με την βοήθεια δορυφόρων, Ραν Τσένγκτσι.

Ο Ραν είπε ότι το σύστημα μπορεί να παρέχει ακρίβεια στον εντοπισμό θέσης που φτάνει τα 10 μέτρα, ακρίβεια ταχύτητας 200 εκατοστών/δευτερόλεπτο, καθώς και ακρίβεια μονόδρομου συγχρονισμού 50 νανοδευτερολέπτων, σύμφωνα με κρατικά κινεζικά μέσα ενημέρωσης.

Οι εταιρείες που θα βασίζονται στο Beidou “ελπίζουμε ότι θα ελέγχουν το 15-20% της αγοράς μέχρι το 2015″, είπε ο Ραν, σύμφωνα με το επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

Το ίδιο πρακτορείο, επικαλούμενο κάποιες πηγές που δεν διευκρινίζει ποιες είναι, ανέφερε ότι η αγορά των υπηρεσιών πλοήγησης στην Κίνα είχε συνολικά έσοδα φέτος 120 δισεκ. γιούαν (14,5 δισεκ. ευρώ).

Το σύστημα Beidou είναι σχεδιασμένο για να παρέχει τόσο ανοικτές όσο και συνδρομητικές υπηρεσίες πλοήγησης παγκοσμίως έως το 2020 και θα χρησιμοποιεί –σε πλήρη ανάπτυξη– 35 δορυφόρους.

Η Κίνα εκτόξευσε τον πρώτο δορυφόρο για το συγκεκριμένο σύστημα το 2000.Το αρχικό δίκτυο αποτελούσαν 4 δορυφόροι που δοκιμάζονταν από το 2003 σε εφαρμογές για τον έλεγχο της κυκλοφορίας, τη πρόγνωση καιρού και την επιχειρήσεις αρωγής σε φυσικές καταστροφές.

Η εκτόξευση νέων δορυφόρων για το Βeidou άρχισε το 2007, και σε τροχιά και λειτουργία βρίσκονται 16.

Το Σύστημα Γεωγραφικού Εντοπισμού Θέσης των ΗΠΑ –που είναι πιο γνωστό ως GPS και το διαχειρίζεται το αμερικάνικο υπουργείο Άμυνας– προσφέρει παγκοσμίως δωρεάν τις υπηρεσίες του, ενώ το ευρωπαϊκό σύστημα Γαλιλαίος σχεδιάζεται να παρέχει με χρέωση τις υπηρεσίες του στους χρήστες.