Οι Standard και Poor`s έβαλαν χέρι και στους Άγγλους

 


Υποβαθμίστηκε η προοπτική του κρατικού χρέους της Μ. Βρετανίας
Οι Standard και Poor`s  έβαλαν χέρι και στους Άγγλους

 

Ο οίκος Standard και Poor`s ανακοίνωσε σήμερα ότι υποβαθμίζει την προοπτική του αξιόχρεου του Ηνωμένου Βασιλείου σε “αρνητική” από “σταθερή” που ήταν μέχρι τώρα, γεγονός που σημαίνει ότι σχεδιάζει να στερήσει από το Λονδίνο το “τριπλό Α”, την καλύτερη δυνατή βαθμολογία με την οποία είχε αξιολογηθεί.

Σε σημερινή ανακοίνωσή του, ο οίκος αξιολόγησης σημειώνει ότι υπάρχει μία στις τρεις πιθανότητες να υποβαθμίσει το αξιόχρεο της Βρετανίας μέσα στα επόμενα δύο έτη, “αν οι δημοσιονομικές και οικονομικές επιδόσεις της επιδεινωθούν πέραν των προβλέψεων”.

“Πιστεύουμε ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει λόγω μιας καθυστερημένης και άνισης οικονομικής ανάκαμψης ή αν ατονήσει η πολιτική δέσμευση για την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών”, προστίθεται στο κείμενο. Εκφράζεται επίσης η ανησυχία ότι “μελλοντικά σοκ στον τομέα της απασχόλησης ή της ανάπτυξης” μπορεί να εντείνουν τις πιέσεις στα δημόσια οικονομικά του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι δύο άλλοι μεγάλοι οίκοι αξιολόγησης, Fitch και Moody`s, είχαν ήδη υποβαθμίσει την προοπτική του αξιόχρεου του Ηνωμένου Βασιλείου, χαρακτηρίζοντάς την “αρνητική”.