Οικογενειακή υπόθεση τα καρδιακά προβλήματα

 

oikogeneiaki-ypothesi-ta-kardiaka-provlimata-
Οι ερευνητές του Τμήματος Επιδημιολογικής Έρευνας του Ινστιτούτου Στάτενς Σέρουμ και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Κοπεγχάγης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ευρωπαϊκό καρδιολογικό περιοδικό «European Heart Journal», μελέτησαν τις περιπτώσεις 470 θανάτων ξαφνικού θανάτου από καρδιά σε ηλικία ενός έως 35 ετών.

Οι επιστήμονες παρακολούθησαν τους συγγενείς πρώτου και δεύτερου βαθμού των θανόντων για χρονικό διάστημα έως 11 ετών. Όπως διαπίστωσαν, οι συγγενείς που ήσαν κάτω των 35 ετών, είχαν τριπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης οποιασδήποτε καρδιαγγειακής πάθησης, εξαπλάσιο κίνδυνο για ισχαιμικό επεισόδιο (λόγω μειωμένης τροφοδοσίας της καρδιάς με αίμα), καθώς επίσης υπερδεκαπλάσιο κίνδυνο για καρδιομυοπάθεια (δυσλειτουργία του μυός της καρδιάς) και για αρρυθμία (δυνητικά μοιραία διαταραχή του ρυθμού που πάλλεται η καρδιά).

Ο κίνδυνος για τους νεαρούς συγγενείς πρώτου βαθμού είναι ακόμα μεγαλύτερος: έως 20 φορές περισσότερο για καρδιομυοπάθεια και αρρυθμία, ενώ ο κίνδυνος εμφάνισης οποιασδήποτε καρδιαγγειακής πάθησης είναι τετραπλάσιος.

Ο ξαφνικός κίνδυνος από καρδιά, παρόλο που ο θανών νέος δεν έχει εμφανίσει κάποιο ορατό πρόβλημα, αποδίδεται συχνά σε μη διαγνωσμένο καρδιολογικό πρόβλημα, το οποίο μπορεί να είναι κληρονομικό. Η αυτοψία που πραγματοποιήθηκε στο 67% των νεκρών (314), στο πλαίσιο της δανικής έρευνας, επιβεβαίωσε την καρδιολογική αιτία για τα περισσότερα (178) περιστατικά.

Όπως είπε επικεφαλής της έρευνας: «αν ο ξαφνικός καρδιακός θάνατος έχει γενετικές αιτίες, τότε οι συγγενείς των νεαρών θυμάτων αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό και θα ωφελούνταν πολύ, αν έκαναν τον σχετικό έλεγχο, ώστε να εντοπιστούν εκείνοι που χρειάζονται προληπτική θεραπεία, κάτι που μπορεί να σώσει πολλές ζωές».

Σύμφωνα με τους Δανούς ερευνητές, οι περισσότερες καρδιαγγειακές νόσοι που οδηγούν σε ξαφνικό θάνατο, είναι θεραπεύσιμες αν διαγνωστούν έγκαιρα.

Πηγή: ygeiaonline.gr