Ναι στην επιμήκυνση, αναμονή για τη δόση

 

Δύο χρόνια επιπλέον θα έχει στη διάθεσή της η Ελλάδα για να ελέγξει το δημοσιονομικό έλλειμμα, αποφάσισε το Eurogroup. Η απόφαση για τη δόση αναβλήθηκε ωστόσο για την επόμενη Τρίτη 20 Νοεμβρίου.

Δεν ήταν πολλά εκείνα που είχε να δηλώσει ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μετά από το τέλος της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες αργά χθες τη νύχτα. Όπως αναμένονταν, δεν υπήρξε απόφαση για την εκταμίευση της δανειακής δόσης των 31,5 δισ. στην Ελλάδα. Το μόνο απτό αποτέλεσμα του Eurogroup διαβάστηκε από τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στους δημοσιογράφους: «Το Eurogroup κατέληξε στο ότι οι επεξεργασμένοι στόχοι του προϋπολογισμού είναι η ενδεδειγμένη προσαρμογή στο δρόμο της δημοσιονομικής εξυγίανσης».

Με άλλα λόγια, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης υιοθέτησαν την πρόταση της τρόικας για χορήγηση διετούς παράτασης στην Ελλάδα μέχρι το 2016 για να θέσει υπό έλεγχο το έλλειμμα. Την επόμενη Τρίτη, 20 Νοεμβρίου, το Eurogroup θα συνεδριάσει εκ νέου για να συζητήσει τις προϋποθέσεις εκταμίευσης της επόμενης δόσης στην Ελλάδα. Ζήτημα στο οποίο υπάρχει διάσταση απόψεων.

Μέχρι το 2020 ή το 2022;

Διαφορετικές απόψεις έχουν Γιούνκερ και Λαγκάρντ... Διαφορετικές απόψεις έχουν Γιούνκερ και Λαγκάρντ…

Ο πρόεδρος του Eurogroup άφησε να εννοηθεί ότι ενδέχεται ο στόχος της μείωσης του χρέους στο 120% του ΑΕΠ να μετατεθεί χρονικά από το 2020 στο 2022 λέγοντας ότι «υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μεταθέσουμε το όριο από το 2020 στο 2022». Όμως αμέσως μετά η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκαρντ συμπλήρωσε: «Για εμάς το ενδεδειγμένο χρονοδιάγραμμα εκτίνεται μέχρι το 2020. Εδώ έχουμε διαφορετική άποψη».

Διάσταση απόψεων μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωζώνης υπάρχει και στο ζήτημα της χρηματοδότησης της επιμήκυνσης. Την ώρα που η Κριστίν Λαγκάρντ τονίζει ότι όλα τα πιθανά σενάρια βρίσκονται στο τραπέζι, ο πρόεδρος του Eurogroup λέει ότι δεν θα υπάρξει κούρεμα από τον δημόσιο τομέα. Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δεν αναφέρθηκε ωστόσο σε περισσότερες λεπτομέρειες. Η τρόικα ωστόσο υπολογίζει ότι η διετής επιμήκυνση μέχρι το 2016 θα έχει κόστος 32,6 δισ. ευρώ. Όποιοι κι αν είναι εν τέλει οι τρόποι χρηματοδότησης της επιμήκυνσης, η απόφαση θα πρέπει να περάσει και από το γερμανικό κοινοβούλιο. Σύμφωνα με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αυτό θα μπορούσε να συμβεί μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα. Ανοιχτό παραμένει ωστόσο ακόμα τι ακριβώς θα τεθεί σε ψηφοφορία στα 7 κοινοβούλια των χωρών-μελών της ευρωζώνης.

«Δεν θα υπάρξει πρόβλημα την Παρασκευή»

«Όλα τα προβλήματα που θα μπορούσαν να προκύψουν στις 16 Νοεμβρίου θα απαντηθούν» «Όλα τα προβλήματα που θα μπορούσαν να προκύψουν στις 16 Νοεμβρίου θα απαντηθούν»

Τα 5 δισ. ευρώ που πρέπει να καταβάλλει η Ελλάδα την Παρασκευή για ομόλογα που λήγουν την Παρασκευή δεν φαίνεται πάντως να ανησυχούν το Eurogroup. Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είπε σχετικά ότι «όλα τα προβλήματα που θα μπορούσαν να προκύψουν στις 16 Νοεμβρίου θα απαντηθούν. Δεν μπορώ να σας πω πως, αλλά στις 16 Νοεμβρίου δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα».

tagesschau.de / dpa / DW / Στέφανος Γεωργακόπουλος

Υπεύθ. σύνταξης: Άρης Καλτιριμτζής