Εξετάσεις για χοληστερίνη χωρίς να παραμένεις νηστικός

 

 

Εξετάσεις για χοληστερίνη χωρίς να παραμένεις νηστικός

 

Η νηστεία πριν την εξέταση αίματος για τη χοληστερίνη και τα άλλα λιπίδια τελικά δεν φαίνεται να είναι αναγκαία για τους περισσότερους ανθρώπους, καθώς δεν επηρεάζει σημαντικά τα αποτελέσματα, ιδίως όσον αφορά την ολική και την «καλή» χοληστερόλη, σύμφωνα με μια νέα καναδική επιστημονική έρευνα. Αν όντως αυτό επιβεβαιωθεί και από μελλοντικές έρευνες, τότε πιθανώς οι μεγάλες πρωινές ουρές στα εργαστήρια για λήψη αίματος από νηστικούς ανθρώπους θα μειωθούν δραστικά.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Νταβίντερ Σίντου του πανεπιστημίου Κάλγκαρι της Αλμπέρτα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου “Archives of Internal Medicine”, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, αναφέρουν ότι «παρόλο που οι τρέχουσες οδηγίες συνιστούν τον έλεγχο των επιπέδων των λιπιδίων σε κατάσταση νηστείας, οι πιο πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι, ακόμα και χωρίς νηστεία, ελάχιστα αλλάζουν τα επίπεδα των λιπιδίων λόγω του φαγητού. Μάλιστα μπορεί να έχουν καλύτερη προγνωστική αξία, σε σχέση με τα αποτελέσματα σε κατάσταση νηστείας, όσον αφορά τον μελλοντικό καρδιαγγειακό κίνδυνο».

Οι ερευνητές μελέτησαν τα αποτελέσματα εργαστηριακών εξετάσεων από περίπου 210.000 άτομα με μέση ηλικία 53 ετών επί τουλάχιστον έξι μήνες και συσχέτισαν τα επίπεδα της χοληστερόλης και των άλλων λιπιδίων που έδειξαν τα τεστ, με τις ώρες νηστείας που είχαν προηγηθεί (από λιγότερο της μιας ώρας έως 16 ώρες).

Όπως διαπίστωσαν, ο μέσος όρος της ολικής χοληστερόλης και της «καλής» χοληστερόλης (HDL – λιποπρωτεΐνης υψηλής πυκνότητας) διέφεραν ελάχιστα (λιγότερο από 2%) μεταξύ των ανθρώπων, άσχετα με το πόσες ώρες είχαν φάει πριν την εξέταση. Κάπως μεγαλύτερη (κοντά στο 10%) ήταν η διαφορά μεταξύ φαγωμένων – νηστικών ανθρώπων όσον αφορά την «κακή» χοληστερόλη (LDL – λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας), ενώ γύρω στο 20% ήταν η διαφορά όσον αφορά τα τριγλυκερίδια.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «ο χρόνος νηστείας εμφανίζει μικρή συσχέτιση με τα επίπεδα των λιπιδίων. Αυτή η διαπίστωση δείχνει ότι η νηστεία για τις εξετάσεις ρουτίνας είναι σε μεγάλο βαθμό περιττή». Με αυτό το συμπέρασμα συμφωνεί και ένα άρθρο σχολιασμού στο ίδιο ιατρικό περιοδικό από τον καρδιολόγο Μάικλ Γκατσιάνο της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

Πάντως, σε άλλο σχόλιο στο ίδιο περιοδικό, οι δρες Αμίτ Κέρα και Σάμια Μόρα, επίσης της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, αναφέρουν ότι χρειάζονται και άλλες μελέτες πάνω στο ζήτημα προτού υιοθετηθεί καθολικά μια νέα στρατηγική διενέργειας εξετάσεων από ανθρώπους που δεν θα είναι ανάγκη να έχουν μείνει νηστικοί για τουλάχιστον οκτώ ώρες.

Πάντως όσοι έχουν υψηλά τριγλυκερίδια ή διαβήτη, θεωρείται ότι πάντα θα πρέπει να ελέγχουν τα λιπίδια τους σε κατάσταση νηστείας. Για την πλειονότητα όμως όσων κάνουν εξετάσεις χοληστερόλης, η προηγούμενη νηστεία είναι πιθανό σταδιακά να θεωρηθεί μη αναγκαία.

ikypros.