Έκκληση Μπαν Κι-Μουν προς Συρία και Ιραήλ

 


Να μειώσουν την ένταση μεταξύ τους
Έκκληση Μπαν Κι-Μουν προς Συρία και Ιραήλ

 

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-Μουν κάλεσε το Ισραήλ και τη Συρία, να μειώσουν την ένταση στην περιοχή των υψιπέδων του Γκολάν, στα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών, καθώς υπάρχει ο φόβος μιας ευρύτερης σύγκρουσης στη Συρία. “Ο Γενικός Γραμματέας ανησυχεί βαθύτατα για μια πιθανή κλιμάκωση της σύγκρουσης”, δήλωσε ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών, Μάρτιν Νεσίρκι.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών απηύθυνε “έκκληση για τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση” και κάλεσε τις δύο πλευρές να σεβαστούν τη συμφωνία του 1974 για τη δημιουργία γραμμής κατάπαυσης του πυρός και αποστρατικοποιημένης ζώνης, με περιπολίες των δυνάμεων του ΟΗΕ.

Ο ισραηλινός στρατός έριξε προειδοποιητικές βολές την Κυριακή, προς το έδαφος της Συρίας, μετά την πτώση οβίδας από την πλευρά της Συρίας προς το κατεχόμενο από το Ισραήλ τμήμα του Γκολάν, ανέφερε ο ισραηλινός στρατός.

Ο Μπαν Κι-Μουν, έχει κατ `επανάληψη προειδοποιήσει για τον κίνδυνο επέκτασης της σύγκρουσης στη Συρία και τις γειτονικές χώρες, όπως το Ισραήλ, ο Λίβανος και η Τουρκία.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ εξέφρασε επίσης την “ανησυχία του” για τις αψιμαχίες μεταξύ των δυνάμεων του προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ και των ανταρτών της αντιπολίτευσης στην αποστρατικοποιημένη ζώνη του Γκολάν, ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ σημειώνοντας επίσης ότι ουδείς πολίτης ή προσωπικό των Ηνωμένων Εθνών, τραυματίστηκε σε αυτές στις αψιμαχίες.