Πέθανε ο μεγαλύτερος επιζών του Άουσβιτς

 

Πέθανε ο μεγαλύτερος επιζών του Άουσβιτς

 

Σε ηλικία 108 ετών έφυγε από τη ζωή o μεγαλύτερος εν ζωή άνθρωπος που επιβίωσε από το ναζιστικό κολαστηρίο Άουσβιτς – Μπικερνάου, στο Ντεμπνό της Βορειοδυτικής Πολωνίας. Πρόκειται για τον Αντονι Ντομπροβόλσκι, πρώην δάσκαλο από την Πολωνία, ο οποίος γεννήθηκε το 1904.

Η Γκεστάπο συνέλαβε τον Ντομπροβόλσκι το 1942 μετά την κατάκτηση της χώρας του από την Βέρμαχτ. Αιτία της σύλληψής του αποτέλεσε το λειτούργημά του, η διδασκαλία σε παιδιά μέσα σε κρησφύγετο. Η απάνθρωπη κακομεταχείριση σε βάρος του λάμβανε όλο και εντονότερες διαστάσεις.

Στο Άουσβιτς Μπικερνάου, στο Πολωνικό έδαφος, οδηγήθηκε σιδηροδρομικώς, ως κρατούμενος με τον αριθμό 38.081. Η κακουχία δεν έληξε εκεί καθώς μεταφέρθηκε σε δύο γερμανικά στρατόπεδα, τα Σασενχάουζεν, και το Γκρος Ρόζεν.

Η απελευθέρωση από τους Συμμάχους τον βρήκε, πολύ καταπονημένο, στο Σασενχάουζεν.

Με το πέρας του χρόνου ορθοπόδησε, βγήκε από το τέλμα του εγκλεισμού, ασκώντας ελεύθερα το επάγγελμά του. Διηύθυνε μεταπολεμικά ένα δημοτικό σχολείο και έπειτα ένα λύκειο στην πόλη Ντεμπνό.

Στο εφιαλτικό Άουσβιτς – Μπικερνάου έχουν βρει το θάνατο 75.000 Πολωνοί, 15.000 Σοβιετικοί αιχμάλωτοι πολέμου, 21.000 αθίγγανοι, και άλλοι 15.000 άνθρωποι αγνώστου καταγωγής.

Ένα εκατομμύριο Εβραίοι από κάθε γωνιά της Ευρώπης βρήκαν τραγικό τέλος στο Μπικερνάου εξαιτίας των ατέρμονων βασανιστηρίων ή των κρεματόριων του κολαστηρίου, που ήταν αναμμένα σε 24ωρη βάση.