Και ψυχοφάρμακο η ασπιρίνη!


Καθυστερεί την απώλεια νοητικών ικανοτήτων των ηλικιωμένων

Και ψυχοφάρμακο η ασπιρίνη!

Η ασπιρίνη μπορεί να καθυστερήσει την κατάπτωση των νοητικών λειτουργιών των ηλικιωμένων, σύμφωνα με μια νέα σουηδική επιστημονική έρευνα. Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η λήψη μιας ασπιρίνης καθημερινά, επιβραδύνει τη σταδιακή επιδείνωση των νοητικών ικανοτήτων, ιδίως των ηλικιωμένων γυναικών που αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο καρδιαγγειακής πάθησης.

Πάντως, η σουηδική μελέτη, μ? επικεφαλής την Άνε Μπέργιεσον – Χάνσον του Τμήματος Ψυχιατρικής της ιατρικής Ακαδημίας Σαλγκρένσκα του πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ, ενώ βρήκε ότι η ασπιρίνη μπορεί να καθυστερήσει την μείωση των νοητικών ικανοτήτων των γυναικών που κινδυνεύουν από έμφραγμα ή εγκεφαλικό, δεν διαπίστωσε ότι υπάρχει κάποια ορατή θετική επίδραση στο ρυθμό εμφάνισης της άνοιας ή της νόσου Αλτσχάιμερ. Στην ουσία, η έρευνα δείχνει ότι η ασπιρίνη προστατεύει την καρδιαγγειακή υγεία των ηλικιωμένων και αυτό έχει θετική επίπτωση στις νοητικές ικανότητές τους.

Οι ερευνητές, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό “BMJ Open”, σύμφωνα με το BBC, μελέτησαν περίπου 500 γυναίκες υψηλού καρδιαγγειακού κινδύνου, ηλικίας 70 έως 92 ετών, για χρονικό διάστημα πέντε ετών. Οι νοητικές επιδόσεις αυτών των γυναικών ελέγχθηκαν τόσο στην αρχή όσο και στο τέλος της πενταετίας.

Όσες γυναίκες έπαιρναν κάθε μέρα ασπιρίνη για όλο αυτό το διάστημα, εμφάνισαν πολύ μικρότερη πτώση στις νοητικές επιδόσεις τους σε σχέση με όσες δεν έπαιρναν ασπιρίνη. Τα τεστ περιλάμβαναν ερωτήσεις νοημοσύνης, προσανατολισμού, οπτικο-χωρικών ικανοτήτων κ.α.

Η ερευνήτρια Σίλκε Κερν όμως προειδοποίησε ότι «δεν είναι γνωστοί οι μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι από την τακτική λήψη ασπιρίνης. Για παράδειγμα, τυχόν έλκη και αιμορραγίες μπορεί να υπερτερούν έναντι των ωφελειών που παρατηρήσαμε». Γι? αυτό, όπως είπε, χρειάζεται περισσότερη έρευνα και θα ελεγχθούν οι εν λόγω γυναίκες (όσες ζουν) ξανά μετά από άλλα πέντε χρόνια.