Με νέα δέσμη κυρώσεων εντείνει η ΕΕ τις πιέσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

 

(Φωτό Αρχείου)

Προχωρά περαιτέρω τις οικονομικές κυρώσεις εναντίον του Ιράν η ΕΕ επιβάλλοντας νέα μέτρα κατά του τραπεζικού, του βιομηχανικού και του ναυτιλιακού τομέα της Τεχεράνης σε μια προσπάθεια να επιτύχει την υπαναχώρηση της χώρας από το πυρηνικό της πρόγραμμα. Το θέμα θα συζητηθεί την Τρίτη στο πλαίσιο συνάντησης των Ευρωπαίων Υπουργών Εξωτερικών στο Λουξεμβούργο. Οι προαναγγελθείσες κυρώσεις θεωρούνται οι πλέον αυστηρές που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα, με την ΕΕ να δηλώνει ωστόσο πως τα περιθώρια για διπλωματία δεν έχουν ακόμα εξαντληθεί.

«Οι διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν σύντομα να σημειώσουν πρόοδο» δήλωσε από το Λουξεμβούργο η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον.

Η διπλωματία είναι ακόμα στο τραπέζι ως επιλογή σημείωσε και ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκουίντο Βεστερβέλε από το Βερολίνο. «Η προσφορά μας προς το Ιράν εξακολουθεί να ισχύει. Ουσιαστικές διαπραγματεύσεις με σαφή στόχο την πρόληψη να μην εξοπλιστεί η Τεχεράνη με πυρηνικό οπλοστάσιο. Είναι καιρός για μια πολιτική λύση» δήλωσε ο Βεστερβέλε.

Το Ιράν από την πλευρά του επιμένει ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα δεν είναι για στρατιωτικούς σκοπούς και σε τρεις

διαδοχικούς γύρους συνομιλιών έχει απορρίψει τον οποιοδήποτε περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος θέτοντας ως όρο την άρση των ισχυρών κυρώσεων που έχουν εξουθενώσει την ιρανική οικονομία.