Αυξάνεται στην Ελλάδα ο αριθμός των ασθενών με Αλτσχάιμερ

voanews
Μαίρη Παραπονιάρη

Στην Ελλάδα οι πάσχοντες από τη νόσο, καθώς και άλλες μορφές άνοιας, ανέρχονται σε 200.000, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο ο πληθυσμός των ασθενών αγγίζει τα 36 εκατομμύρια.

Η κ. Παρασκευή Σακκά, Νευρολόγος-Ψυχίατρος, πρόεδρος της Εταιρείας Νόσου Αλτσχάιμερ και Συναφών Διαταραχών Αθηνών, τονίζει με την ευκαιρία της ημέρας ότι στην  Ελλάδα, η απουσία εξειδικευμένων δομών φιλοξενίας ασθενών με άνοια καθιστά εντονότερο το πρόβλημα, καθώς στην οικογενειοκρατική ελληνική κοινωνία η φροντίδα στο σπίτι (από συζύγους, παιδιά, αδέρφια κ.α.) αφορά στο 90% των περιπτώσεων.

«Ακόμη δεν υπάρχουν επιδόματα για περιθάλποντες ακόμη και στα προχωρημένα στάδια της άνοιας, δεν διατίθενται κονδύλια για έρευνα και δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο για θέματα που αφορούν ασθενείς με άνοια», σημειώνει η κ. Σακκά.

Η άνοια, με πιο συχνή μορφή τη νόσο Αλτσχάιμερ (60%), απασχολεί σήμερα έντονα τόσο την επιστημονική κοινότητα όσο και τα κρατικά συστήματα υγείας, καθώς καταγράφεται αύξηση του αριθμού των ατόμων της Τρίτης Ηλικίας διεθνώς. Ο μέσος όρος έναρξης της νόσου είναι τα 75 χρόνια ενώ σε μικρότερες ηλικίες, κάτω των 65 ετών, το ποσοστό εμφάνισης της νόσου δεν υπερβαίνει το 7-10%.

Η κ. Μάγδα Τσολάκη Νευρολόγος-Ψυχίατρος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νόσου Αλτσχάιμερ, προσθέτει ότι το 2010 αντιστοιχούσαν μόνο στο 17,4% του ευρωπαϊκού πληθυσμού και σήμερα υπάρχουν 150 εκατομμύρια ηλικιωμένων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επομένως ο μύθος ότι οι ηλικιωμένοι δεν είναι πολλοί και δεν χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα και στρατηγικό σχέδιο για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους, καταρρίπτεται.

Ωστόσο, πριν από περίπου έναν χρόνο και λόγω της δεινής οικονομικής κατάστασης της Ελλάδας, το Υπουργείο Οικονομίας περιέκοψε κατά 45% τον προϋπολογισμό των μονάδων ψυχικής υγείας που λειτουργούν στο πλαίσιο του προγράμματος Ψυχαργώς με την ευθύνη Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και παρέχουν ένα σημαντικό μέρος των δωρεάν παρεχόμενων υπηρεσιών ψυχικής υγείας του Δημόσιου Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Μεταξύ των μονάδων αυτών υπάρχουν και 12 δομές Αλτσχάιμερ (2 ξενώνες, 8 Κέντρα Ημέρας και 2 Υπηρεσίες Φροντίδας στο σπίτι) οι οποίες εξυπηρετούν ένα μικρό μόνο ποσοστό ατόμων με άνοια και των οικογενειών τους, δηλαδή 5.000 σε σύνολο 200.000 που υπάρχουν στην Ελλάδα. Αυτές οι δομές λειτουργούν με την ευθύνη των ΜΚΟ Εταιρειών Αλτσχάιμερ σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βόλο, Χανιά και Ρόδο.