Τα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης για την κρίση στην Ελλάδα

Στα πρωτοσέλιδα των ευρωπαϊκών εφημερίδων του Σαββατοκύριακου και πάλι το ελληνικό θέμα. Η Τρόικα που έφυγε από την Αθήνα, χωρίς να ολοκληρωθεί η συμφωνία για τα μέτρα, αλλά και οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού της Γαλλίας, Ζαν Μάρκ Ερό, όπου αναγνωρίζει την ανάγκη να δοθεί η επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής στην Ελλάδα, αλλά και του Πρωθυπουργού της Ιταλίας, Μάριο Μόντι, που επιβεβαιώνει ότι δεν αντιμετωπίζεται η έξοδος της Ελλάδας από το Ευρώ.

Την μεγαλύτερη αναστάτωση δημιούργησε, όμως, δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, που  επικαλούμενο στοιχεία που έχει συλλέξει η τρόικα, ανέφερε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει δημοσιονομική απόκλιση περίπου 20 δισεκατομμυρίων ευρώ, διπλάσιο ποσό σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις, προκειμένου να ικανοποιηθούν οι όροι για την χορήγηση επόμενης δόσης.

Στην Αθήνα ο Υπουργός Οικονομίας Γιάννης Στουρνάρας   χαρακτηρίζει αστείο το δημοσίευμα και το διαψεύδει.  Διάψευση όμως είχαμε και στην είδηση του Πρακτορείου Ρόιτερ ότι η έκθεση της Τρόικα από την οποία εξαρτάται η εκταμίευση της δανειακής δόσης δεν θα  δημοσιοποιηθεί πριν από τις αμερικανικές εκλογές στις 6 Νοεμβρίου.

Νεότερες πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι έχει ξεσπάσει διαμάχη μεταξύ της Κομισιόν και της γερμανικής κυβέρνησης για το πότε θα αποφασιστεί να εκταμιευτεί η βοήθεια προς την Ελλάδα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει η απόφαση να ληφθεί στα μέσα Οκτωβρίου, ενώ το Βερολίνο επισημαίνει ότι τα αξιόπιστα στοιχεία που είναι απαραίτητα – δηλαδή την έκθεση της Τρόικά – θα τα έχουν στην διάθεσή τους το συντομότερο τον Νοέμβριο…. επιβεβαιώνοντας εμμέσως την πληροφορία για την καθυστέρηση που μετέδωσε το Ρώυτερ  και επανέλαβε την Κυριακή η γερμανική εφημερίδα Sudeutsche Zeitung, αλλά διέψευσε τόσο η Τρόικα όσο και η ελληνική κυβέρνηση.