Πρώτη αιτία θανάτου τα καρδιαγγειακά νοσήματα

 

Πρώτη αιτία θανάτου τα καρδιαγγειακά νοσήματα

 

Πρώτη αιτία θανάτου στη σύγχρονη κοινωνία, αλλά και πρώτη αιτία εισαγωγών σε νοσοκομεία, αποτελούν τα καρδιαγγειακά νοσήματα, σύμφωνα με διεθνείς στατιστικές, ενώ απορροφούν ένα σημαντικό μέρος του προϋπολογισμού για την υγεία.

Δυστυχώς, μεγάλα ποσά δαπανώνται για τη θεραπεία (φαρμακευτική αγωγή, νοσηλείες, επεμβάσεις) και πολύ μικρότερο ποσοστό για την πρωτογενή ή δευτερογενή πρόληψή τους, αναφέρουν οι ειδικοί.

Στα καρδιαγγειακά νοσήματα συμπεριλαμβάνονται κατά κύριο λόγο η στεφανιαία νόσος (52%), ενώ έπονται τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια (17%) και άλλες μορφές περιφερικής αρτηριοπάθειας.

Τα αίτια είναι πολλά και διακρίνονται σε τροποποιήσιμα, όπως είναι το κάπνισμα, η υπέρταση, η υπερχοληστερολαιμία, ο σακχαρώδης διαβήτης, η παχυσαρκία, και σε μη τροποποιήσιμα όπως η ηλικία, το φύλο, το οικογενειακό και το ατομικό ιστορικό στεφανιαίας νόσου.

Όλα τα παραπάνω θα αναφερθούν σε διημερίδα (21-22 Σεπτεμβρίου) με θέμα «Διαβήτης – Καρδιά – Αγγεία», που διοργανώνει για πρώτη φορά η Καρδιολογική Κλινική του Νοσοκομείου «Η Ελπίς» υπό την προεδρία του συντονιστή διευθυντή δρα Τρίκα Αθανάσιου.

Ειδικότερα, ο σακχαρώδης διαβήτης, όπως αναφέρει ο κ. Τρίκας, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα σύγχρονα ιατροκοινωνικο-οικονομικά προβλήματα και ταυτόχρονα μια «μάστιγα», για τον περιορισμό της οποίας απαιτείται εγρήγορση των κρατικών και κοινωνικών φορέων υγείας και επιπλέον ευαισθητοποίηση του κοινού και των ιατρικών υπηρεσιών.

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι χρόνια πάθηση, όπως υπογραμμίζει ο κ. Τρίκας, η οποία μπορεί να παραμένει «σιωπηλή» για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Τα υποκειμενικά ενοχλήματα των ασθενών, συχνά, δεν συνδέονται με τα ευρήματα του αντικειμενικού ελέγχου και η εξέλιξη της νόσου είναι απρόβλεπτη. Είναι νόσος που δεν μπορεί να ιαθεί οριστικά, μπορεί όμως να ελεγχθεί με τη βοήθεια της φαρμακευτικής θεραπείας αλλά και της πειθαρχίας από πλευράς του ασθενούς όσον αφορά τον τρόπο ζωής του.

Στην Ελλάδα, ο αριθμός των ατόμων με διαβήτη σχεδόν τετραπλασιάστηκε τα τελευταία 30 χρόνια και εκτιμάται ότι οι διαβητικοί στη χώρα μας είναι περίπου 900.000, δηλαδή το 8% του συνολικού πληθυσμού. Η συχνότητα του σακχαρώδη διαβήτη αυξάνει προοδευτικά με την πρόοδο της ηλικίας, έτσι ώστε στις ηλικίες άνω των 65 ετών, το 29% των αντρών και το 21% των γυναικών έχουν σακχαρώδη διαβήτη.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο σακχαρώδης διαβήτης παραμένει μεγάλος παράγοντας κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου ανεξαρτήτως άλλων παραγόντων (ηλικία, κάπνισμα κ.λ.π.). Σύμφωνα με έρευνες, το έμφραγμα του μυοκαρδίου παρουσιάζεται 3-5 φορές και η καρδιακή ανεπάρκεια 5-6 φορές συχνότερα σε διαβητικούς ασθενείς και αποτελούν τις κύριες αιτίες θανάτου των ασθενών αυτών.

Όπως αναφέρει ο κ. Τρίκας, δεδομένης της ολοένα και αυξανόμενης συχνότητας του σακχαρώδη διαβήτη και γενικότερα των μεταβολικών νοσημάτων αλλά και της αυξημένης νοσηρότητας και θνητότητας που προκύπτει από τις επιπλοκές τους, ιδιαίτερα στο καρδιαγγειακό σύστημα, είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη για πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση και σωστή αντιμετώπιση των προβλημάτων.