Κλείνει σήμερα το πακέτο των μέτρων

 

 

“Κλείδωσε” την Πέμπτη η σύνταξη στα 67- Συζητήσεις για μηδενικό αφορολόγητο στους ελεύθερους επαγγελματίες

Κλείνει σήμερα το πακέτο των μέτρων

 

 

 

Μετά την τετράωρη συνάντηση με την τρόικα το βράδυ της Πέμπτης κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών σημείωνε πως “Το πακέτο θα κλείσει 100% τώρα, ανάμεσα στο Υπουργείο Οικονομικών και την Τρόικα. Βεβαίως μετά χρειάζεται έγκριση από τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς”. Αυτό σημαίνει ότι ουσιαστικά το βράδυ της Παρασκευής και μετά τη συνάντηση Στουρνάρα – τρόικας που θα αρχίσει στις 16:00 θα έχει κλείσει το πακέτο των μέτρων και οι συζητήσεις θα συνεχιστούν από τεχνικούς συμβούλους.
Οι επικεφαλής της τρόικας, ούτως ή άλλως, είναι προγραμματισμένο να αποχωρήσουν Κυριακή ή Δευτέρα και να επιστρέψουν πριν το Eurogroup της 8ης Οκτωβρίου για τη σύνταξη της τελικής έκθεσης αξιολόγησης.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα μέτρα που αφορούν μισθούς, συντάξεις και επιδόματα φθάνουν τα 7,5 δισ. ευρώ συμπεριλαμβανομένης της αύξησης του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη. τα όρια της ηλικίας έχουν κλείσει ενώ παραμένει στο τραπέζι ο μηδενισμός του αφορολόγητου για τους ελεύθερους επαγγελματίες.
Οπως έγινε γνωστό από κορυφαία πηγή του Υπουργείου, το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα ισχύσει από το 2014 για τα εισοδήματα του 2013 ενώ η κουβέντα για την ενδεχόμενη κατάργηση του αφορολογήτου των ελευθέρων επαγγελματιών δεν έχει ολοκληρωθεί. Το ίδιο στέλεχος του Υπ. Οικονομικών απαντώντας σε ερώτημα για το ενδεχόμενο επιβολής κεφαλικού φόρου ανέφερε: «Δεν μιλήσαμε για αυτό, το βασικό είναι όσοι ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα να φορολογούνται βάσει βιβλίων και στοιχείων, και οι αγρότες».

Μάλιστα, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, ο Γιάννης Στουρνάρας όταν βρέθηκε αντιμέτωπος με νέες πιέσεις για περισσότερες περικοπές μισθών και συντάξεων δεν δίστασε να πει στα στελέχη της τρόικας πως “δεν υπογράφω, θα φύγω”.

Το ίδιο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών τόνιζε επίσης πως “υπήρξε κάποια πρόοδος, βέβαια παραμένει ένα κενό ακόμα. Αλλά υπάρχουν πρωτότυπες ιδέες για το πώς μπορεί να καλυφθεί. Δεν μπορούμε να πούμε τι, γιατί δεν έχουμε συμφωνήσει με τις προϊστάμενες αρχές» εννοώντας τον πρωθυπουργό και τους πολιτικούς αρχηγούς από την πλευρά της Ελλάδας και την ΕΕ και το ΔΝΤ από την πλευρά της τρόικας. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η τρόικα εξακολουθεί να έχει αμφιβολίες για μέτρα περικοπής δαπανών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και άλλα επιμέρους μέτρα όπως εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε στέγες σχολείων.

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού θα παρουσιαστεί στις αρχές Οκτωβρίου. Ο κ. Στουρνάρας θα συναντηθεί την Παρασκευή στις 12:00 με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.