Κάμερα «καρφώνει» μεθυσμένους

Η σχετική τεχνολογία αναπτύχθηκε από Έλληνες επιστήμονες

 

Κάμερα «καρφώνει» μεθυσμένους

 

Μια θερμική κάμερα που ανιχνεύει τη θερμότητα στο πρόσωπο και θα μπορούσε μελλοντικά να χρησιμοποιηθεί σε μπαρ, αεροδρόμια, δημόσιους χώρους αλλά και από την αστυνομία, μπορεί να… προδίδει τους μεθυσμένους, προλαμβάνοντας ενδεχόμενα προβλήματα…
Η σχετική τεχνολογία αναπτύχθηκε από τον καθηγητή Βασίλη Αναστασόπουλο και την ερευνήτρια Γεωργία Κούκιου από το Εργαστήριο Ηλεκτρονικής του Τμήματος Φυσικής του πανεπιστημίου της Πάτρας. Οι ερευνητές προχώρησαν σε σχετική δημοσίευση με την τεχνολογία που έχουν αναπτύξει στο διεθνές περιοδικό για θέματα ηλεκτρονικής ασφάλειας “International Journal of Electronic Security and Digital Forensics”.
Το λογισμικό που έχουν δημιουργήσει μπορεί να αναγνωρίσει έναν άνθρωπο και να καταλάβει αν έχει καταναλώσει υπερβολική ποσότητα αλκοόλ.
Το μόνο μέσω αναγνώρισης που χρησιμοποιεί η κάμερα είναι η θερμότητα που εκπέμπεται από το πρόσωπο και ανιχνεύεται.
Με αυτόν τον τρόπο οι Αρχές μπορούν να αποφύγουν τις προσωπικές κρίσεις και να χρησιμοποιήσουν στοιχεία που να αποδεικνύουν αν κάποιος είναι μεθυσμένος ή όχι με βάση δεδομένα.
Μέχρι σήμερα έχουν γίνει πειράματα από τους Έλληνες επιστήμονες σε 20 εθελοντές οι οποίοι έπιναν ένα ποτήρι μπύρα κάθε 20 λεπτά. Συνολικά ήπιαν 4 ποτήρια μπύρα και η αύξηση της θερμοκρασίας πρόδωσε την κατάσταση της μέθης τους.
Οι μεθυσμένοι έχουν ιδιαίτερα μεγάλη θερμοκρασία στη μύτη τους ενώ το μέτωπό τους παραμένει πιο δροσερό.