Τηλεκατευθυνόμενο ελικόπτερο πετά με τη δύναμη της σκέψης

Τηλεκατευθυνόμενο ελικόπτερο πετά με τη δύναμη της σκέψης

 

Οι τεχνολογίες αναγνώρισης νοητικών εντολών είναι ένα καυτό ερευνητικό πεδίο, όμως αυτή η νέα εφαρμογή πραγματικά τις απογειώνει: ερευνητές κινεζικού πανεπιστημίου ανέπτυξαν ένα σύστημα που επιτρέπει στο χρήστη να ελέγχει με τη σκέψη ένα μικρό τηλεκατευθυνόμενο ελικόπτερο με τέσσερις ρότορες.

Η ερευνητική ομαδα στο Πανεπιστήμιο του Τσετσιάνγκ χρησιμοποίησαν ένα κράνος ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος Emotiv EPOC, το οποίο κυκλοφορεί ήδη στο εμπόριο, για να παρακολουθεί την εγκεφαλική δραστηριότητα του χειριστή. Τα σήματα από το κράνος μεταδίδονται μέσω Bluetooth σε ένα PC που τρέχει ειδικό λογισμικό, ο οποίος στη συνέχεια αναλαμβάνει να διαβιβάσει στις αντίστοιχες εντολέ σε ένα ελικόπτερο Parrot AR Drone 2.0.

Το εύρος ελιγμών του ελικόπτερου εξαρτάται βέβαια από τις νοητικές εντολές που μπορούν να αναγνωρίσουν το κράνος και το λογισμικό. Για την απογείωση, ο χειριστής πρέπει να σκεφτεί όσο πιο έντονα μπορεί την έννοια «αριστερά». Όταν πια βρεθεί στον αέρα, μπορεί να σκεφτεί «δεξιά» για να πετάξει προς τα εμπρός, «αριστερά» για να περιστραφεί… δεξιόστροφα, και «σπρώξε» για να ανέβει ψηλότερα.

Για να κατέβει το ελικόπτερο σε χαμηλότερο ύψος, ο χειριστής πρέπει απλά να σφίξει τα σαγόνια του, ενώ μπορεί να λάβει και φωτογραφίες από την κάμερα του ελικόπτερου ανοιγοκλοίνοντας τα μάτια.

Η ομάδα που ανέπτυξε το σύστημα ελπίζει ότι στο μέλλον ανάλογες τεχνολογίες θα επιτρέψουν ακόμα και σε παράλυτους πιλότους να ελέγχουν τα δικά τους αεροσκάφη.

Το κινεζικό σύστημα θα παρουσιαστεί το Σεπτέμβριο στο συνέδριο Ubiquitous Computing που θα πραγματοποιηθεί στο Πίτσμπουργκ.