Η συγγνώμη άργησε 50 χρόνια…

 

 

Η συγγνώμη άργησε 50 χρόνια...

 

Με καθυστέρηση 50 χρόνων ζήτησε συγγνώμη η γερμανική εταιρεία Grunenthal, η οποία τη δεκαετία του ’50 κατασκεύασε τη θαλιδομίδη, η οποία δυσμορφίες και προβλήματα υγείας σε νεογέννητα παιδιά.

Η θαλιδομίδη χρησιμοποιούνταν κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’50 και στις αρχές της δεκαετίας του ’60 στις εγκύους για την αντιμετώπιση της πρωινής ναυτίας. Όμως όπως διαπιστώθηκε τα παιδιά που γεννήθηκαν, ενώ η μητέρα τους έπαιρνε θαλιδομίδη είχαν σοβαρά προβλήματα, όπως ατροφικά άκρα έως εγκεφαλικά προβλήματα.

Ο γενικός διευθυντής της εταιρεία, Χάραλντ Στοκ, δήλωσε κατά τη διάρκεια ομιλίας του χθες ότι η εταιρεία «εκφράζει την ειλικρινή της λύπη» για τη σιωπή της απέναντι στα θύματα της θαλιδομίδης.

«Σας ζητούμε συγγνώμη που επί 50 χρόνια δεν βρήκαμε έναν τρόπο να έλθουμε σε επαφή μαζί σας σαν άνθρωπος προς άνθρωπο. Σάς ζητούμε να θεωρήσετε τη σιωπή μας ως ένδειξη του σοκ που μάς προκάλεσε η μοίρα σας».

Η θαλιδομίδη αποσύρθηκε από την αγορά, το 1961 αλλά ως τότε περίπου 10.000 μωρά είχαν γεννηθεί σε ολόκληρο τον κόσμο με ατροφικά μέλη ή χωρίς μέλη, τυφλά, κωφά, με καρδιακά ή εγκεφαλικά προβλήματα.

Η Φρέντι Αστμπερι, η πρόεδρος της Thalidomide UK δήλωσε: «Τούς χρειάστηκε πολύς καιρός για να ζητήσουν συγγνώμη. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι, θύματα της θαλιδομίδης, που δίνουν αγώνα για να αντιμετωπίσουν προβλήματα υγείας στη Βρετανία και σε ολόκληρο τον κόσμο. Άρα, χαιρετίζουμε την έκφραση συγγνώμης, αλλά πόσο μακριά θέλουν να φθάσουν; Δεν είναι καλό να ζητούν συγγνώμη εάν δεν ανοίξουν συζήτηση για αποζημίωση».