Πετρέλαια στην Ελλάδα: τέσσερις εταιρείες προκρίθηκαν για τις σεισμικές έρευνες

:

Στον Πρωθυπουργό της χώρας, Αντώνη Σαμαρά, παρέδωσε την Πέμπτη 23 Αυγούστου ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Ευάγγελος Λιβιεράτος, το πόρισμα αξιολόγησης των φακέλων και προσφορών που είχαν καταθέσει συνολικά οκτώ εταιρίες, με παγκόσμια παρουσία και εμπειρία, προκειμένου να διενεργήσουν γεωφυσικές έρευνες, μη αποκλειστικής χρήσης, για τον εντοπισμό Υδρογονανθράκων στο Ιόνιο Πέλαγος και στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κρήτης.

Η διαδικασία ολοκληρώθηκε από την αρμόδια Επιτροπή που είχε συγκροτηθεί με την υπ΄ αριθμ. Δ1/Γ/4495/24.02.2012 απόφαση. Η σύνθεσή της ήταν υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, των Υπουργείων Εξωτερικών και Αμύνης, Πανεπιστημιακούς και ειδικοί επιστήμονες, υπό την Προεδρία του Γ.Γ Ενέργειας, Κώστα Μαθιουδάκη. Στο έργο της Επιτροπής συνέδραμε ομάδα ειδικών εμπειρογνωμόνων του Γαλλικού Οργανισμού Beicip Franlab, τεχνικού συμβούλου του ΥΠΕΚΑ σε θέματα Υδρογονανθράκων.

Στο αρχικό στάδιο, εξετάστηκαν οι λεπτομέρειες των προσφορών που είχαν καταθέσει οι εταιρίες :

1) TGS-NOPEC GEOPHYSICAL COMPANY ASA
2) DOLPHIN GEOPHYSICAL
3) ION GEOPHYSICAL CORPORATION
4) SPEC PARTNERS LTD
5) CGGVERITAS
6) PETROLEUM GEO-SERVICES (PGS)
7) SPECTRUM GEO LIMITED
8) FUGRO MULTICLIENT SERVICES AS.

Ακολούθησαν διαβουλεύσεις με τέσσερις προκριθείσες εταιρίες, οι οποίες πληρούσαν τα κριτήρια που είχαν τεθεί κατά τη «Διεθνή Πρόσκληση για συμμετοχή σε σεισμικές ερευνητικές εργασίες απόκτησης δεδομένων μη αποκλειστικής χρήσης, εντός της θαλάσσιας ζώνης στη Δυτική και Νότια Ελλάδα» (ΥΑ Δ1/20472/05.09.2011 ΦΕΚ Β’ 2201) και η Επιτροπή ολοκλήρωσε το έργο της με την αξιολόγηση.

Λεπτομερείς ανακοινώσεις θα ακολουθήσουν την ερχόμενη εβδομάδα.

Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Ευάγγελος Λιβιεράτος, ο οποίος συντόνισε τη τελική φάση της αξιολόγησης και σε δηλώσεις του ανέφερε :

«Ολοκληρώθηκε αυτή η μεγάλη προσπάθεια, που ευελπιστούμε ότι θα συμβάλει αποφασιστικά στην ανάπτυξη της χώρας και θα θωρακίσει το μέλλον του τόπου. Ευχαριστώ όλους όσους συνέβαλαν στο σχεδιασμό και την εκτέλεση του όλου προγράμματος και την Επιτροπή που έβγαλε εις πέρας το δύσκολο έργο της, με υπευθυνότητα και με λεπτομερή τεκμηρίωση του πορίσματος που παρέδωσε. Προσβλέπω στην απρόσκοπτη δρομολόγηση των διαδικασιών, σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα και τις συμφωνίες που έχουν τεθεί. Η εθνική προσπάθεια που ξεκίνησε πέρυσι πρέπει να δώσει καρπούς. Το οφείλουμε στην ίδια την Πατρίδα και στους Έλληνες».