Πάγκαλος: Όλοι μαζί τα φάγαμε

Στο βιβλίο του ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επιτίθεται στα κόμματα της Αριστεράς και προσπαθεί να αποτυπώσει τις αιτίες που, κατά την γνώμη του, οδήγησαν στην σημερινή κατάσταση κάνοντας αναδρομή από την επανάσταση του 1821 μέχρι το “κούρεμα” του 2012

Πάγκαλος: Όλοι μαζί τα φάγαμε

 

 

Οι επιθέσεις προς τα κόμματα της Αριστεράς, η αυτοκριτική – σε προσωπικό και κομματικό επίπεδο – χαμηλών τόνων και οι ιστορίες διαφθοράς που υποστηρίζει ότι του έστειλαν πολίτες, χαρακτηρίζουν το βιβλίο του Θεόδωρου Πάγκαλου «Όλοι μαζί τα φάγαμε».
Ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υπογραμμίζει σε ένα σημείο το ρόλο τον μεγάλων δυνάμεων κάθε φορά: «Aπό τα πρώτα κιόλας χρόνια της ελληνικής επανάστασης έκαναν την εμφάνισή τους οι ξένες ηγεμονίες οι οποίες μέχρι και σήμερα εξακολουθούν να έχουν δύναμη επιρροής εξυπηρετώντας και το δικό τους οικονομικό συμφέρον. Η ευθύνη αυτής της συμπεριφοράς θεωρώ πως βαρύνει την ελληνική αστική τάξη αλλά και τους πολιτικούς ηγέτες, οι οποίοι είχαν στα χέρια τους την κάθε μορφής εξουσία και δεν έκοψαν ποτέ τον ομφάλιο λώρο της οικονομικής εξάρτησης από τις ξένες δυνάμεις. Βέβαια, αν δει κάποιος ρεαλιστικά τις καλές σχέσεις με τις ξένες δυνάμεις, θα διαπιστώσει ότι όχι μόνο στήριξαν την οικονομία μας αλλά στάθηκαν δίπλα μας γενικότερα όποτε τις είχαμε ανάγκη».
Θεωρεί ότι σε πολύ μικρότερο βαθμό απ’ ότι πιστεύεται ευθύνονται όσοι συμμετείχαν στην κεντρική πολιτική σκηνή, αλλά όλοι οι Έλληνες με τον έναν ή τον άλλον τρόπο συμμετείχαν στο «φαγοπότι». Τονίζει ότι την δεκαετία του ’80 το χρέος και τα ελλείμματα έκαναν άλματα και ότι το ίδιο παρατηρείται και την περίοδο της διακυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή, όμως η κριτική του στρέφεται κατά βάση στην Αριστερά.

Για το ΚΚΕ και το ΣΥΡΙΖΑ, ο Θεόδωρος Πάγκαλος αναφέρει: “Πότε αυτά τα κόμματα ανέπτυξαν και πρότειναν πολιτικές διαφορετικές από αυτές που μας οδήγησαν στην χρεοκοπία και την κρίση; Όχι μόνο κάτι τέτοιο δεν έγινε αλλά κάθε φορά που υπήρχε παρέκκλιση, σπατάλη, ολιγωρία και πελατειακή χαριστική πολιτική στο φορολογικό ή άλλο επίπεδο, τα κόμματα αυτά έρχονταν να πλειοδοτήσουν προς την κατεύθυνση της αύξησης των ελλειμμάτων, έστρωναν μόνοι τους τον δρόμο στο λαϊκισμό και ωθούσαν με κάθε δυνατό τρόπο -που βεβαίως περιελάμβανε και την δυναμική επίδειξη μέσω στρατευμένων και συχνά βίαιων μειοψηφιών της δήθεν λαϊκής βούλησης- τους κυβερνώντες να πάνε πιο γρήγορα και πιο αποφασιστικά στον κατήφορο που μας οδήγησε στη σημερινή κατάσταση αδυναμίας πληρωμών”.

Σε άλλο σημείο του βιβλίου «ανακατεύει» Χρυσή Αυγή και ΣΥΡΙΖΑ γράφοντας: “υπερεπαναστάστες αναρχικοί ή οπαδοί του ΣΥΡΙΖΑ και χρυσαυγίτες με τις κουκούλες τους αδελφωμένοι, είναι οι πρωτεργάτες των επεισοδίων εναντίον του Προέδρου της Δημοκρατίας που διέλυσαν την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη όπως αποδεικνύουν και οι σχετικές συλλήψεις που έγιναν κατά τη διάρκεια των επεισοδίων. Χέρι-χέρι φασίστες και κομμουνιστές διαδίδουν το μύθο του πολιτικού που κλέβει, και τον προτείνουν στον αμήχανο και απληροφόρητο πολίτη ως αποδιοπομπαίο τράγο, καλλιεργούν και υποδαυλίζουν το μίσος εναντίον του αιρετού εκπροσώπου του λαού επιδιώκοντας την εξουδετέρωση, την ηθική έκπτωση, την πνευματική του εξόντωση, την άμβλυνση της δυνατότητάς του να δώσει πολιτικές μάχες και μερικές φορές έχουν στόχο και την σωματική του ακεραιότητα και υγεία”.
Οι αναφορές του στον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξη Τσίπρα είναι χαρακτηριστικές: “Οι λαϊκιστές δημαγωγοί τύπου Τσίπρα μισούν θανάσιμα τον υπεύθυνο πολίτη, μισούν θανάσιμα όσους αντιστέκονται. Έχουν ανάγκη τη σιωπηλή και ύπουλη συνενοχή που στηρίζεται στην παραποίηση της πραγματικότητας. Τα τάγματα εφόδου τους πρέπει να οδηγηθούν στη δράση, μεθυσμένα από παρανοϊκές ιδεολογικές κατασκευές, μυθεύματα και αφορισμούς. Εάν υπάρξει αυτογνωσία τότε επέρχεται το τέλος της ύπουλης και μουλωχτής συνενοχής”, γράφει. Προσθέτει επίσης πως “όλα αυτά τα χρόνια ουδέποτε εκπρόσωπος της Αριστεράς αντέδρασε σε προσλήψεις, σε αυξήσεις μισθών, σε θέσπιση επιδομάτων, σε αυξήσεις συντάξεων, σε κοινωνικοποιήσεις επιχειρήσεων, σε απεργιακές κινητοποιήσεις ή σε διαδηλώσεις. Κανένας εκπρόσωπος της Αριστεράς δεν διαφώνησε με τις ψηφοθηρικές παροχές των Κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας. Αντίθετα, σε συζητήσεις και προτάσεις τους, ήθελαν και άλλες, πιο πολλές ακόμα παροχές. Κανένας εκπρόσωπος της Αριστεράς δεν προβληματίστηκε για τα καμένα και κλειστά μαγαζιά του κέντρου, το κλείσιμο των ξενοδοχείων, το κλείσιμο βιομηχανιών λόγω συνεχόμενων κινητοποιήσεων, τα γιαούρτια και τους τραμπουκισμούς. Κανένας δεν εδήλωσε κάτι για τις μούτζες προς τη Βουλή, για τις απειλές οτι θα φύγουν νύχτα οι πολιτικοί με ελικόπτερο. Αντίθετα, ο κ. Τσίπρας δήλωνε στη Βουλή, οτι θα φοβόμαστε να βγούμε από το σπίτι μας. Οι ίδιοι Βουλευτές πρωτοστατούσαν σε κλεισίματα εργοστασίων και αποκλεισμό όσων ήθελαν να δουλέψουν, στο όνομα του δικαιώματος της απεργίας της μειοψηφίας”.
Σε ειδική αναφορά σχολιάζει την κίνηση «Δεν πληρώνω» και πίσω από αυτή βλέπει το ΚΚΕ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Σημειώνει: “παρόλο που το δήθεν προοδευτικό και ανατρεπτικό κίνημα “δεν πληρώνω” και οι αρχές που πρεσβεύει, με την πρώτη ματιά δεν άπτονται του αντικειμένου του βιβλίου, με μια πιο προσεκτική ματιά, τα πράγματα αλλάζουν. Είναι γνωστό σε όλους ότι κίνημα αυτό αποτελεί έμπνευση του ομίλου ΣΥΡΙΖΑ / ΚΚΕ / ΠΑΜΕ, εμπλουτισμένη με διάφορα περίεργα παρακλάδια και απίθανους τύπους σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο, ακολουθούμενους από μια ορδή απληροφόρητων πολιτών ενωμένους σε “τζιχάντ”, με σκοπό να καταστήσουν κυρίαρχη τάση, το να μην πληρώνουν οι πολίτες διόδια, εισιτήρια αστικών συγκοινωνιών, είσοδο σε παραλίες, τις υπηρεσίες των ΔΕΚΟ, φόρους κ.ά.”.
Όσον αφορά τη δική του ευθύνη, γράφει ότι υπάρχει και ότι δεν είχε το κουράγιο να προκαλέσει τη ρήξη. Συγκεκριμένα παραδέχεται ότι “κάθε φορά που αναγκάστηκα να διαφοροποιηθώ υποδεικνύοντας το ορθό και καταγγέλλοντας παρεκτροπές και λάθη, εκατοντάδες, καμιά φορά χιλιάδες τίμιοι εργαζόμενοι και λαϊκοί άνθρωποι με επανέφεραν στην τάξη υποδεικνύοντας το κομματικό μου καθήκον της αλληλεγγύης, μέχρι την πλήρη συνενοχή και ταύτιση με τους αδικοπραγούντες. Η φράση “σωστά είναι αυτά που λες, αλλά μην τα λες τώρα γιατί παραμονεύει ο αντίπαλος” με συνόδευε 30 τόσα χρόνια σε όλη μου τη δράση. Ομολογώ οτι δεν είχα το κουράγιο να προκαλέσω τη ρήξη. Όχι σαν δικαιολογία, αλλά για να υπάρχει ολοκληρωμένη εικόνα θα ήθελα να επαναλάβω εδώ κάτι που συχνά λέω, να θυμίσω δηλαδή τη μοίρα ξεχωριστών προσωπικοτήτων της πολιτικής ζωής που διαπομπεύτηκαν και περιθωριοποιήθηκαν από τον ελληνικό λαό, επειδή έλεγαν και πρέσβευαν την αλήθεια. Ανήκαν σε όλες τις παρατάξεις χωρίς εξαίρεση”.

Πολλά από τα παραδείγματα που αναφέρει τα παίρνει από εκθέσεις του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης. Φέρνει ως παράδειγμα κύκλωμα που “είχαν οργανώσει 20 άτομα, υπάλληλοι του ΙΚΑ σε συνεργασία με ιδιώτες, 500 άτομα συνολικά -μερικοί εκ των οποίων εν αγνοία τους-, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Οικονομικής Αστυνομίας. Οι υπάλληλοι ενέκριναν νοσήλεια για εικονικές νοσηλείες σε νοσοκομεία στα οποία υποτίθεται ότι είχαν εισαχθεί οι ιδιώτες. Οι τελευταίοι εισέπρατταν τα νοσήλεια από το ΙΚΑ, κρατούσαν ένα μικρό τμήμα και επέστρεφαν το υπόλοιπο στους επίορκους υπαλλήλους. Αντίστοιχα, ενέκριναν χορηγήσεις διαφόρων επιδομάτων σε μη δικαιούχους, οι οποίοι πάλι κρατούσαν ένα μικρό τμήμα και επέστρεφαν το υπόλοιπο.
Οι επίορκοι υπάλληλοι έφτασαν σε τέτοιο βαθμό απληστίας που χορηγούσαν ακόμα και επιδόματα τοκετού σε άγαμο, ή σε άγαμο που λάμβανε επιδόματα για πέντε παιδιά! Τόσο σίγουροι ήταν οτι το σύστημα του ΙΚΑ δεν θα κατάφερνε ποτέ να αποκαλύψει την απάτη.
Μια άλλη περίπτωση ήταν αυτή του ΟΑΕΔ. Μετά από διασταυρώσεις στοιχείων, όπως στην περίπτωση του ΙΚΑ, αποκαλύφθηκε ότι πραγματοποιούντο χιλιάδες εισπράξεις επιδομάτων από μη δικαιούχους, Έλληνες και αλλοδαπούς. Μετά από έλεγχο της Διεύθυνσης Επιθεώρησης του Οργανισμού για πληρωμές κατά τη διετία 2009-2011, διαπιστώθηκαν διπλές καταβολές επιδομάτων στα ίδια πρόσωπα, πληρωμές εποχιακών και οικογενειακών επιδομάτων σε μη δικαιούχους ή και σε ανύπαρκτους ασφαλισμένους, ή ακόμη και σε άτομα που προσκόμιζαν πλαστές βεβαιώσεις (π.χ. καταγγελίες συμβάσεων εργασίας και άδειες διαμονής)».
Αλλη περίπτωση:
“Κύκλωμα είχε οργανώσει μηχανισμό που χαρακτήριζε απολύτως υγιή παιδιά ως κωφάλαλα, προκειμένου το κράτος να τους χορηγεί το σχετικό προνοιακό επίδομα των 362 € μηνιαίως. Το κύκλωμα φαίνεται ότι δρούσε από το 2006, με συνολική ζημία για Δημόσιο περί το 1 εκ. €. Σύμφωνα με το πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας Πρόνοιας τα παιδιά δεν φαίνονταν να αντιμετωπίζουν προβλήματα ακοής και ομιλίας, και συνεπώς δεν ήταν δικαιούχοι. Οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν σε 13 σχολεία, όπου οι δάσκαλοι των παιδιών κατέθεσαν ότι οι εν λόγω μαθητές δεν αντιμετώπιζαν προβλήματα ομιλίας και ακοής. Το κύκλωμα φαίνεται ότι πλαστογραφούσε ακόμα και ιατρικές γνωματεύσεις, ενώ είχε φτάσει και σε σημείο να εκπαιδεύει τα παιδιά, προκειμένου να ξεγελάσουν τους ιατρούς ότι έχουν πρόβλημα ακοής”.
Μερικά ακόμα παραδείγματα διαφθοράς
Το Νοσοκομείο Άγιος Παύλος της Θεσσαλονίκης για ένα διάστημα πλήρωσε ενοίκιο και ασφάλιστρα μισθίου 13.000 € στην Ιερά Μονή των Αδελφών του Ελέους, χωρίς να μπορεί να χρησιμοποιήσει το ακίνητο, καθότι γίνονταν εργασίες ανακαίνισης. Και όλα αυτά, ενώ στη μεταξύ τους σύμβαση αναφερόταν ρητά ότι το μίσθωμα και τα ασφάλιστρα μισθίου θα ξεκινούσαν μετά την ολοκλήρωση των εργασιών.
Νοσοκομείο Παίδων “Αγία Σοφία”: σε διαγωνισμό ύψους 2,7 εκ. € για διάφορα αντιδραστήρια, έγινε κατακύρωση σε 8 εταιρίες. Μόνον που:
Ένα προς προμήθεια είδος μοιράσθηκε μεταξύ περισσότερων της μιας εταιρίας, χωρίς να λαμβάνεται υπ’ όψη το κριτήριο της χαμηλότερης τιμής. Ορισμένα από τα προς προμήθεια είδη κατακυρώθηκαν σε εταιρίες που δεν ήταν μειοδότριες.
Ορισμένα είδη κατακυρώθηκαν σε εταιρίες, τα προϊόντα των οποίων είχαν κριθεί τεχνικά ως μη αποδεκτά.
Διδυμότειχο. Το Ελεγκτικό Συνέδριο, σύμφωνα με την Έκθεση του 2009, εντόπισε δυο παράτυπα χρηματικά εντάλματα μισθοδοσίας και εξόδων κίνησης για υπαλλήλους που μετακινήθηκαν στο Δήμο από δημοτικές επιχειρήσεις υπό εκκαθάριση, το ένα ύψους 80.000 € και το δεύτερο 240.000 €. Τα παράτυπα χρηματικά εντάλματα γύρισαν πίσω στο Δήμο, ο οποίος δεν τα υπέβαλε ξανά για έγκριση.
Χρηματικό ένταλμα ύψους 43.000 € προς την HELLEXPO AE από το Δήμο Θεσσαλονίκης. Ελέγχθηκε και μειώθηκε κατά 7.300 €.
Δ. Παναγιάς, Νομός Χαλκιδικής. Μόνο για την τήρηση των πρακτικών, έπρεπε να εξαντληθούν οι 429 νόμιμες ώρες υπερωριών, με την προσθήκη 44 ωρών για εργασία από τις 10 το βράδυ έως τις 6 το πρωί, και άλλες 109 ώρες για υπερωρίες σε Κυριακές και αργίες. Συνολικές αμοιβές 4.300 €. Το ίδιο και για τον Δήμο Θέρμης, στα 1.600 €.
Έξοδα παράστασης δημάρχου, αντιδημάρχων και προέδρου δημοτικού συμβουλίου Δήμου Ελλήσποντου, Ν. Κοζάνης, 80.000 € για το 2008 και το 2009. Επειδή φαίνεται ότι είχε γίνει κάποιο σφάλμα στον υπολογισμό τους, περικόπηκαν κατά 23.000 €.
Ο Δήμος Ασκιού του Νομού Κοζάνης προέβη σε επιχορηγήσεις σε συλλόγους και σωματεία ύψους 33.000 €. Τα οποία κόπηκαν, καθότι υπερέβαιναν το 1,5% των τακτικών εσόδων του, όπως ορίζει ο νόμος.
Ο Δήμος Καλαμπάκας, έδωσε, από την επιχορήγησή του, 30.000 € στις τοπικές ενορίες για ανέγερση ναού και άλλα σχετικά. Μόνο που αυτό απαγορεύεται από τον Κ.Δ.Κ, και τα χρηματικά εντάλματα επιστράφηκαν, χωρίς να επανυποβληθούν στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Επίσης, προσπάθησε να πληρώσει έναν εργολάβο με 28% κέρδος (σύνολο 19.000 €). Μόνο που το νόμιμο ποσοστό είναι 18% και εγκρίθηκε μόνον περίπου το ήμισυ του ποσού.
Ο Δήμος Παλαμά προσπάθησε παράτυπα να κατατμήσει χωματουργικά έργα ύψους 46.000 €, προκειμένου να δοθούν χωρίς διαγωνισμό με απευθείας αναθέσεις. Το Ελεγκτικό Συνέδριο το εντόπισε. Τα χρηματικά εντάλματα δεν υποβλήθηκαν εκ νέου.
Στον Δήμο Λαγανά, σε μια παραγγελία κάδων απορριμμάτων αξίας 25.000 €, παρατηρήθηκαν ορισμένα χωροχρονικά παράδοξα:
Η μελέτη των τεχνικών προδιαγραφών και ο προϋπολογισμός συντάχθηκαν σε χρόνο προγενέστερο της έγκρισης της αρμόδιας δημαρχιακής επιτροπής.
Κάποιοι από τους κάδους παραδόθηκαν όχι μόνον πριν από την υπογραφή της σύμβασης, αλλά και πριν από τη διενέργεια του διαγωνισμού.
Κάποιοι από τους κάδους παραδόθηκαν εκπρόθεσμα, χωρίς όμως να επιβληθεί το πρόστιμο στον εργολάβο. Επίσης τα έξοδα δημοσιότητας δεν παρακρατήθηκαν από την αμοιβή του.
Μια μικρή πόλη θα μπορούσε να χτιστεί από τα ποσά που απορροφήθηκαν μέσω του Οργανισμού Εργατικής Εστίας”[30]. Αυτό γλαφυρά έγραψε ο αρθρογράφος, και έχει δίκιο. Ο Οργανισμός αυτός, μέχρι και την ενσωμάτωσή του στον ΟΑΕΔ το 2012, εποπτευόταν από το Υπουργείο Απασχόλησης, με τους πόρους του να προέρχονται αποκλειστικά από τους εργαζόμενους και τους εργοδότες με ισόποση εισφορά, χωρίς καμία επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού. Βασικές αρμοδιότητες του περιελάμβαναν τη διαχείριση των Δελτίων Κοινωνικού Τουρισμού, Οργανωμένες εκδρομές, πολιτιστικά προγράμματα, βιβλία, λειτουργία βρεφονηπιακών σταθμών σε όλη την Ελλάδα, λειτουργία Κέντρων Εργαζόμενης Νεότητας κ.α.
Μόνο που:
Η αύξηση στα έξοδα μισθοδοσίας ξεπέρασε το 400% μέσα σε 10 έτη (2001-2010), και των λειτουργικών εξόδων σχεδόν το 500%.
Τα έξοδα που αφορούσαν “διεθνείς επαφές” -βλέπε ταξίδια- αυξήθηκαν πάνω από 1000%!
Τα έξοδα για την κάλυψη συνδικαλιστικών αναγκών έφτασαν την ίδια περίοδο τα 117 εκ. €.
Με αφορμή την παραπάνω φωτογραφία, επιτίθεται στους φορτιγατζήδες: «ο κ. ιδιοκτήτης φορτηγού που λέει οτι αυτός “δεν έφαγε” ψεύδεται. “Έφαγε” κατά κόρον διότι και αυτός και άλλοι σαν κ’ αυτόν προστατεύονταν από το πελατειακό κλειστό συντεχνιακό σύστημα».
Ορισμένες από τις ανώνυμες καταγγελίες που του έστειλαν πολίτες για περιπτώσεις διαφθοράς στην καθημερινότητα.
Φίλη που έχει μερικά ελαιόδενδρα στο κήπο του σπιτιού της και κατόρθωσε να εισπράττει επιχορήγηση ως ελαιοπαραγωγός. Ο σύντροφος της παίρνει σύνταξη από την πρόνοια (;), αν και κατά κοινή ομολογία ουδέποτε εργάσθηκε.
Το αυθαίρετο που “σήκωσε” ο γείτονάς μου, σε μια νύχτα, και ενώ μου κλεινε τη θέα στον ουρανό, δεν έβγαλα κιχ! δε θα χρεωνόμουν τίποτα αν έκανα ένα απλό τηλ στην πολεοδομία Ηρακλείου…..
Ο καθηγητής πανεπιστημίου δίνει την προετοιμασία συνεδρίου (και το σχετικό κονδύλι) στο γιο του ο οποίος είναι ιδιοκτήτης σχετικής εταιρείας.
Τ.Ε.Ι Πειραιά 1993-2002. Βαθμολογίες σε εξετάσεις 90% δεκάρια… Φυσικά συμφωνία “διδασκόντων” με “φοιτητοπατέρες”. Φυσικά αφού το Τ.Ε.Ι. και όταν το “διοικούσε” οικτρός πασόκος πρόεδρος, σαν junior partner της δεξιάς, πραγματικός πρόεδρος ήταν ο αρχιΔΑΠιτης του Τ.Ε.Ι. Η ΔΑΠ έβγαινε πρώτη στις εκλογές γιατί ταπετσάριζε με πλακάτ το 80 της επιφάνειας των τοίχων και ταβανιών της σχολής. Οι άλλοι παραπονιόταν γιατί να έχουν μικρότερο ποσοστό επιφανείας, η ΔΑΠ έκανε τα μεγαλύτερα πάρτυ, τις περισσότερες εκδρομές στη Μύκονο και πράγματι είχε τις ομορφότερες… Από οικογενειοκρατία, άλλο τίποτα…
Υπηρέτησα την θητεία μου το 2007 ως έφεδρος αξιωματικός, κατά κύριο λόγο σε ένα ακριτικό νησί του Αιγαίου. Για αρκετούς μήνες ήμουν αξιωματικός 2 γραφείων, 1 Γραφείο (αλληλογραφία μεταξύ άλλων ) και Γραφείου κινήσεως… βολές, οχυρωματικά έργα, συντηρήσεις στρατοπέδου, πληρώθηκαν απ’ το κράτος και δεν έγιναν ποτέ, καύσιμα της υπηρεσίας σε ιδιωτικά ΙΧ, στρατιωτικά οχήματα για βόλτες, προμήθειες τροφίμων και για το σπίτι του διοικητή και του υποδιοικητή. Αλλά το πιο εκκωφαντικό που συζητήθηκε και λίγο αν θυμάμαι καλά ήταν ένα υπόστεγο σκύλων που κόστισε δεκάδες χιλιάδες ευρώ και ήταν 4 σίδερα με μια λαμαρίνα (εγκαινιάστηκε από ανώτερο αξιωματικό μάλιστα)…
Στις κρατικές τράπεζες, όπως και στην Τράπεζα της Ελλάδος γινότανε πάρτυ με τις υπερωρίες… κόσμος έβγαζε 2ο μισθό, έφτιαξε εξοχικά… δυστυχώς δεν έχω νούμερα, καλό θα ήταν να ζητηθούν από την ΤτΕ, την Εμπορική, Αγροτική Εθνική τι πλήρωναν για υπερωρίες και τι % τις μισθοδοσίας ήταν αυτό.
Ήμουν εγγεγραμμένη στον ΟΑΕΔ και δούλευα μαύρα για να ‘χω 2 εισοδήματα…. το αποτέλεσμα, βέβαια, ήταν πως ο τύπος που του δούλευα μαύρα μου φαγε όλα τα λεφτά, για τους 8 μήνες που του δούλευα και γω δεν μπορούσα να κινηθώ νομικά εναντίον του!
Μία από τις πρώτες προτεραιότητες του ΠΑΣΟΚ όταν ανέβηκε στην εξουσία ήταν να αναγνωρίσει την Εθνική Αντίσταση στα χρόνια της κατοχής, κάτι που έκανε την Βραδυνή και τη Ακρόπολη της εποχής εκείνης να λυσσάξουν με πρωτοσέλιδα του τύπου ”Αναγνωρίζουν τους σφαγείς με τα κονσερβοκούτια” κλπ. Στα πλαίσια της αναγνώρισης λοιπόν, ψηφίστηκε νόμος για την συνταξιοδότηση των αντιστασιακών και πριμοδότηση των παιδιών τους με μόρια για διορισμό στο Δημόσιο. Το τι έγινε το υποπτεύεστε… Ύστερα από μερικά χρόνια βρέθηκαν συνταξιοδοτούμενοι, οι οποίοι στα χρόνια της Κατοχής ήταν 6 ετών ή βρέφη, ή ακόμα κι αγέννητοι… Ωραία ιστορία ε;
Τον Απρίλιο του 2012 ο Πατέρας μου 74 ετών αφού απευθύνθηκε σε ιδιώτη γιατρό/οφθαλμίατρο, διαγνώσθηκε με καταρράκτη και υποβλήθηκε σε επέμβαση από την ιδιώτη γιατρό στο κρατικό νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ. Η Γιατρός εισέπραξε 400 ευρώ και φυσικά δεν εξέδωσε καμία απόδειξη. Τον Οκτώβριο του 2009 υποβλήθηκα σε κολονοσκόπηση στο ιδιωτικό θεραπευτήριο άγιος Λουκάς στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης. Ο γιατρός εισέπραξε 300 ευρώ και δεν εξέδωσε απόδειξη.
Τέλος σε ότι αφορά τον πρώην υπουργό κ. Άκη Τσοχατζόπουλο, σημειώνει:

“Υπάρχει ένα φυσικό όριο στο πόσα ο οποιοσδήποτε μπορεί να καταναλώσει και να αποταμιεύσει για τα παιδιά και τα εγγόνια του. Επιπρόσθετα, στα πολύ μεγάλα ποσά, η κατανάλωση αυτή αρχίζει και γίνεται ορατή, τόσο από τον κοινωνικό περίγυρο, όσο και από τις κρατικές οικονομικές υπηρεσίες. Όσο μεγαλύτερο το ποσόν, τόσο πιο εμφανές. Όσο πιο εμφανές, τόσο πιο προκλητικό. Έτσι αποκαλύφθηκε η υπόθεση του Α. Τσοχατζόπουλου, ένα ζήτημα που με θλίβει ιδιαιτέρως και έτσι θα αποκαλυφθούν και άλλες όμοιες περιπτώσεις”.