Γιούνκερ: Η Ευρωζώνη δεν είναι υποκατάστημα της Γερμανία

Δριμεία κριτική στην Γερμανία από τον επικεφαλής του Eurogroup

 

 

Έντονες επικρίσεις κατά Γερμανών πολιτικών διατυπώνει ο πρόεδρος του Eurogroup για τη στάση τους έναντι του ελληνικού ζητήματος. Σε συνέντευξή του στην “Sueddeutsche Zeitung”, αναφέρει συγκεκριμένα πως ορισμένοι “μολονότι διαθέτουν βάθος σκέψης, επιδιώκουν εύκολες λύσεις, επειδή διαπιστώνουν ότι βρίσκουν ανταπόκριση εντός της εσωτερικής κοινής γνώμης”. Αφού σημειώνει πως “κάνουν θεμελιώδες λάθος”, τονίζει ότι “όποιος νομίζει ότι τα προβλήματα της Ευρωζώνης θα αντιμετωπίζονταν, εάν η Ελλάδα αποκλειόταν από το κοινό νόμισμα ή αφηνόταν να χρεοκοπήσει, πολύ απλά δεν έχει αντιληφθεί τις πραγματικές αιτίες της κρίσης”.
Ο κ. Γιούνκερ, ενώ διευκρινίζει ότι το σχόλιό του δεν αφορά την καγκελάριο Μέρκελ, ούτε όλη τη γερμανική κυβέρνηση, καλεί όλους να είναι προσεκτικότεροι με τις λέξεις που επιλέγουν. “Για παράδειγμα, στη Γερμανία υπάρχει η διαδεδομένη άποψη ότι ο Γάλλος Πρόεδρος Ολάντ χρονοτριβεί και αρνείται την πειθαρχία στον δημοσιονομικό τομέα. Όλα αυτά δεν ισχύουν. Κατά τον ίδιο τρόπο και η κ. Μέρκελ δεν σκέπτεται μόνο τη χώρα της, όπως την κατηγορούν πολλοί στη Γαλλία. Απαιτείται περισσότερη σοβαρότητα” προσθέτει.
Ο επικεφαλής του Eurogroup αναφέρεται με ιδιαίτερη ανησυχία στα “ξεχασμένα εθνικά αντανακλαστικά”, τα οποία, όπως εκτιμά, δεν είχαν καθόλου ξεχαστεί. “Ο τρόπος με τον οποίο τα γερμανικά ΜΜΕ και άλλοι επαρχιώτες πολιτικοί επιτίθενται στην Ελλάδα, δεν θα μπορούσε να προβλεφθεί, όπως και η βίαιη αντίδραση από την Ελλάδα με τα ναζιστικά σύμβολα. Αν δεν υπήρχαν από την αρχή λάθος διατυπώσεις, τα πράγματα δεν θα είχαν εξελιχθεί έτσι”, δηλώνει και αναγνωρίζει ότι “ένας Έλληνας και ένας Ισπανός, οι οποίοι εργάζονται για τον βασικό μισθό ή βλέπουν τη σύνταξή τους να μειώνεται, ζουν με το αίσθημα της αδικίας”. Τονίζει, μάλιστα, ότι “πρέπει να επιδεικνύουμε σεβασμό στους ανθρώπους εκεί”.
Σε έντονο ύφος ο Γιούνκερ διερωτάται: “Για ποιον λόγο επιτρέπει η Γερμανία στον εαυτό της την πολυτέλεια να εξυπηρετεί συνέχεια την εσωτερική πολιτική της χρησιμοποιώντας το θέμα του ευρώ; Για ποιον λόγο μεταχειρίζεται η Γερμανία την ευρωζώνη σαν να πρόκειται για υποκατάστημά της;” και συνεχίζει ρωτώντας: “Αν το έκαναν αυτό και οι 17 κυβερνήσεις, τι θα έμενε όρθιο από όσα έχουμε κοινά; Για ποιον λόγο συμβαίνει αυτό;”. Αναφέρει παράλληλα στον ίδιο τόνο ότι “όποιος νομίζει ότι τα προβλήματα της ευρωζώνης μπορούν να αρθούν είτε αποκλείοντας την Ελλάδα είτε αφήνοντάς την να καταρρεύσει, δεν έχει συνειδητοποιήσει τις πραγματικές αιτίες της κρίσης” και προειδοποιεί ότι “η συζήτηση για έξοδο της Ελλάδας δεν βοηθά» στη σωτηρία του κοινού νομίσματος. Αναφέρει μάλιστα ότι ενώ στο Βερολίνο λένε ότι «πρέπει να περιμένουμε την έκθεση της τρόικας”, κάνουν ήδη δηλώσεις για το τι θα περιέχει αυτή.
Ωστόσο, ο κ. Γιούνκερ καλεί τη χώρα μας να παρουσιάσει αποτελέσματα τονίζοντας ότι δεν θέλει να μειώσει τα προβλήματα στην Ελλάδα. Ο κ. Γιούνκερ. Σημειώνει μάλιστα ότι “θα ήταν αληθινά ευχάριστο να κληθούν οι πραγματικά πλούσιοι να πληρώσουν” και συνεχίζει: “Δεν είναι δυνατόν οι μικρομεσαίοι και τα χαμηλά εισοδήματα να επιβαρύνονται και οι πλούσιοι να κάνουν πάρτι στις θαλαμηγούς τους. Η φορολόγηση των πλουσίων θα βοηθούσε στην αποκατάσταση του αισθήματος αδικίας των απλών ανθρώπων”.