Πολιτική Συνοχής 2014-2020: οι θέσεις του ΕΚ

Κρίσιμα για την ανάπτυξη τα κονδύλια συνοχής ©Belga/EPA

Όχι στην επιβολή όρων δημοσιονομικής πειθαρχίας στην εκταμίευση των πόρων του Ταμείου Συνοχής της Ένωσης λέει η επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης του ΕΚ εν όψει των διαπραγματεύσεων με τις κυβερνήσεις για το επταετές πακέτο ύψους 336 δισεκατομμυρίων ευρώ που αποτελεί ένα από τα κρισιμότερα αναπτυξιακά εργαλεία της ΕΕ.

Προσδιορίζοντας τη διαπραγματευτική του θέση για τις συζητήσεις με το Συμβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εν’ όψει της οριστικοποίησης της χρήσης του ταμείου για την περίοδο 2014-2020, το ΕΚ προέβη σε δύο καίριες παρεμβάσεις.

Οι ευρωβουλευτές απέρριψαν την πρόνοια για αναστολή των εκταμιεύσεων προς κράτη μέλη που δεν αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τις μακροοικονομικές ανισορροπίες, κάτι που θα μπορούσε να απειλήσει τη χρηματοδότηση ακριβώς εκείνων των κρατών μελών που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη των κονδυλίων.

Παράλληλα απέρριψαν και τη δημιουργία αποθέματος “επίδοσης”, που θα ανερχόταν σε 5% των συνολικών κονδυλίων και θα προοριζόταν μόνο στις χώρες με τις καλύτερες επιδόσεις στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων της στρατηγικής ΕΕ 2020 για την ανάπτυξη και την απασχόληση.

Η πρόταση της Επιτροπής αφορά συνολικά 336 δισεκατομμύρια ευρώ για την επταετία 2014-2020 ή το ένα τρίτο (33%) των κονδυλίων του προϋπολογισμού για την ίδια περίοδο και θα συμπληρωθεί με 40 δισεκατομμύρια ευρώ για την κατασκευή των λεγόμενων πανευρωπαϊκών δικτύων ενέργειας και τηλεπικοινωνιών.

Η πολιτική συνοχής της Ένωσης, μια από τις κρισιμότερες πολιτικές της, χρηματοδοτεί αναπτυξιακά έργα στις φτωχότερες χώρες και περιφέρειές της με σκοπό, ακριβώς, τη βελτίωση της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής της ένωσης συνολικά.

Ο μαραθώνιος ψηφοφοριών στην επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης του ΕΚ στις 11 και 12 Ιουλίου περιέλαβε κυριολεκτικά χιλιάδες τροπολογίες ευρωβουλευτών με τελικό στόχο τη διαμόρφωση ενιαίας και ολοκληρωμένης θέσεις για τις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις κυβερνήσεις εκπροσωπούμενες από το Συμβούλιο υπουργών και την κυπριακή προεδρία του.

Το Εκ έχει καταστήσει σαφές ότι τελική συμφωνία δεν θα υπάρξει αν δεν περιλάβει όλες τις πτυχές, με άλλα λόγια τόσο την πολιτική συνοχής όσο και τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό 2014-2020.