Το μετάξι ως συντηρητικό φαρμάκων

VOA News

Νέες έρευνες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι το μετάξι μπορεί να δημιουργήσει ισχυρό προστατευτικό περίβλημα γύρω από τα φάρμακα, εξουδετερώνοντας την ανάγκη για ψύξη πολλών φαρμάκων ιδιαίτερα κατά την μακροσκελή διαδικασία μεταφοράς τους σε διάφορα σημεία του πλανήτη.

Τα περισσότερα εμβόλια και άλλα φάρμακα πρέπει να μεταφέρονται σε ψυγεία και αυτή τη στιγμή περίπου το 50% αυτών των φαρμάτων χάνουν μέρος της αποτελεσματικότητας τους λόγω αυξομειώσεων στην θερμοκρασία αποθήκευσης τους κατά την διαδικασία μεταφοράς τους από την παραγωγή στην κατανάλωση.

Οι επιστήμονες λοιπόν χρησιμοποίησαν διάλυμα μεταξιού το οποίο το προσέθεσαν στο φαρμακευτικό παρασκεύασμα, δημιουργώντας έτσι φάρμακα που μπορούν να διατηρήσουν την αποτελεσματικότητα τους επί μήνες σε θερμοκρασίες μέχρι και 43 βαθμών Κελσίου.

Οι ερευνητές δηλώνουν ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν βρει κανένα φάρμακο που να μην μπορεί να προφυλαχθεί μ’ αυτήν τη μέθοδο.  Η μελέτη δημοσιεύτηκε αυτή την εβδομάδα στο επιστημονικό περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences.