“Περάσαμε σε ένα νέο στάδιο στην κατανόηση της φύσης”

 


CERN: “Είδαν” το σωματίδιο του Θεού

Σημαντική ανακοίνωση από το CERN

CERN: "Είδαν" το σωματίδιο του Θεού

Οι επιστήμονες του CERN ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν ένα νέο υποατομικό σωματίδιο που θα μπορούσε να είναι το μποζώνιο του Χιγκς ή το “σωματίδιο του Θεού”, που θεωρείται κρίσιμης σημασίας για την επιβεβαίωση της θεωρίας της δημιουργίας του Σύμπαντος.

 

 

Δείτε ακόμη:

>> Ποιος είναι ο Πίτερ Χιγκς;

>> Ερωτήσεις – απαντήσεις για το μποζόνιο του Χιγκς

 

Έκπληκτος δήλωσε ο 83 ετών Πίτερ Χιγκς, του οποίου το όνομα φέρει το μποζώνιο. “Σαμπάνια!” αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου και προσθέτει: “Ποτέ δεν είχα διανοηθεί ότι θα παρακολουθούσα εν ζωή κάτι τέτοιο και θα ζητήσω από την οικογένειά μου να βάλει τη σαμπάνια να παγώνει”.

 

“Περάσαμε σε ένα νέο στάδιο στην κατανόηση της φύσης”, αναφέρειι σε ανακοίνωσή του ο γενικός διευθντής του CERN Ρολφ Χόγερ και προσθέτει: “Η ανακάλυψη ενός σωματιδίου τα χαρακτηριστικά του οποίου είναι συμβατα με εκείνα του μποζωνίου του Χιγκς… ανοίγει τον δρόμο για περισσότερο προωθημένες έρευνες, που χρειάζονται περισσότερα στατιστικά στοιχεία, και οι οποίες θα προσδιορίσουν τα χαρακτηριστικά του νέου σωματιδίου…Θα ανοίξει τον δρόμο και σε άλλα μυστήρια του Σύμπαντός μας”.

 

Ο εκπρόσωπος του CERN κ. Ινκαντέλα έκανε λόγο για “τη μεγαλύτερη ανακάλυψη στον τομέα τα τελευταία 30 με 40 χρόνια”, από τα λεγόμενά του όμως δεν γίνεται σαφές αν το σωματίδιο που ανακάλυψαν οι ερευνητές του CERN μοιάζει με το μποζόνιο Higgs έτσι όπως υπαγορεύεται από το Καθιερωμένο Μοντέλο ή αν δεν ταιριάζει επακριβώς με αυτή την περιγραφή.

 

“Αν τα πράγματα είναι έτσι, τότε έχουμε κάτι πραγματικά σημαντικό εδώ” τονίζει χαρακτηριστικά και προσθέτει: “Θα μπορούσε να είναι μια πύλη, αν θέλετε, προς την επόμενη φάση εξερεύνησης της βαθύτερης στόφας από την οποία είναι φτιαγμένο το Σύμπαν, κάτι το οποίο είναι πολύ σημαντικό αν το σκεφτείτε”.

 

 

“Είμαι σε θέση να επιβεβαιώσω ότι ανακαλύφθηκε ένα σωματίδιο σύμφωνο με τη θεωρία του μποζωνίου Χιγκς”, ανακοίνωσε ο Τζον Γούμερσλι, επικεφαλής του Science and Technology Facilities Council της Βρετανίας.

 

 

CERN: "Είδαν" το σωματίδιο του Θεού