Παράταση της ζωής με ενέσεις οξυγόνου!


Εκπληκτικό πείραμα με μικροσφαιρίδια οξυγόνου σε κουνέλια
Παράταση της ζωής με ενέσεις οξυγόνου!

 

 

Πώς μπορεί κανείς να μεταφέρει οξυγόνο στο αίμα όταν ο ασθενής δεν αναπνέει; Ενέσεις μικροσφαιριδίων γεμάτων οξυγόνο κράτησαν στη ζωή έως και για 15 λεπτά κουνέλια στα οποία είχε μπλοκαριστεί τεχνητά η αναπνευστική οδός.

 

Η ασυνήθιστη τεχνική παράκαμψης των πνευμόνων, η οποία παρουσιάζεται την Πέμπτη στο Science Translational Medicine, θα μπορούσε μια μέρα να αποτρέπει τις εγκεφαλικές βλάβες και την καρδιακή ανακοπή που μπορεί να προκαλέσει η υποξία, δηλαδή η πτώση των επιπέδων οξυγόνου στο αίμα.

 

Παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι η υποξία μπορεί να αντιμετωπιστεί εν μέρει με ενέσεις καθαρού αέριου οξυγόνου. Όμως μέθοδος αυτή είναι επικίνδυνη, καθώς το αέριο μπορεί να σχηματίσει φυσαλίδες, οι οποίες φράζουν τα αγγεία και προκαλούν θανατηφόρο πνευμονική εμβολή.

 

Τα μικροσωματίδια που ανέπτυξε η ομάδα του Δρ Τζον Κέιρ στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο της Βοστόνης λύνουν αυτό το πρόβλημα. Πρόκειται για μικροσκοπικά σφαιρίδια από λιπίδια -μόρια που απαντώνται στις μεμβράνες των κυττάρων- τα οποία μεταφέρουν στο κέντρο τους μια φυσαλίδα οξυγόνου.

 

Όταν χορηγήθηκαν στα πειραματόζωα με ένεση, τα μικροσφαιρίδια μετέφεραν το οξυγόνο απευθείας στα ερυθρά αιμοσφαίρια και στη συνέχεια σε όλους τους ιστούς όλους, ενώ τα λιπίδια από τα οποία αποτελούνταν απορροφήθηκαν από τον οργανισμό χωρίς παρενέργειες.

 

Τα κουνέλια επέζησαν έως και 15 λεπτά διατηρώντας την πίεση του αίματος και την καρδιακή συχνότητα σε κανονικές τιμές. Το κυριότερο είναι ότι δεν εμφάνισαν εγκεφαλικές, πνευμονικές ή ηπατικές βλάβες λόγω της υποξίας.

 

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι τα μικροσφαιρίδια οξυγόνου θα μπορούσαν να παραχθούν μαζικά με σχετικά μικρό κόστος, αφού σχηματίζονται αυθόρμητα όταν τα λιπίδια αναμειχθούν με οξυγόνο και εκτεθούν σε ισχυρά ηχητικά κύματα.

 

Στο μέλλον, ελπίζει ο Δρ Κέιρ, η μέθοδος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στα τμήματα επειγόντων περιστατικών, στα ασθενοφόρα αλλά και στο μέτωπο του πολέμου.

 

ΠΗΓΗ: tanea.gr