Σκότωσαν την κόρη τους γιατί τους «ντρόπιαζε»

 

Σκότωσαν την κόρη τους γιατί τους «ντρόπιαζε»

 

Ο τρόπος ζωής της που έμοιαζε πολύ «δυτικός» και ντρόπιαζε, όπως έλεγαν οι γεννημένοι στο Πακιστάν γονείς της, την οικογένειά της, κόστισε τη ζωή μιας έφηβης. Εννέα χρόνια μετά την εξαφάνιση της 17χρονης Shafilea, ο Iftikhar και η Farzana Ahmed δικάζονται για τη δολοφονία της κόρης τους.

Η υπόθεση ανατράπηκε πλήρως όταν η αδελφή της είπε στην αστυνομία πως είδε τους γονείς της να τη σκοτώνουν.
Η Shafilea ήθελε να σπουδάσει στο πανεπιστήμιο νομικά και να έχει αγόρι, όπως τα κορίτσια της ηλικίας της.

Αλλά οι γονείς της κατέληξαν στη βία για να την αναγκάσουν να ακολουθήσει τον παραδοσιακό γι’ αυτούς τρόπο ζωής, στέλνοντάς τη στο Πακιστάν όπου είχαν κανονίσει να παντρευτεί.

Εκεί η νεαρή κοπέλα κατάπιε απορρυπαντικό και μεταφέρθηκε και πάλι στη Βρετανία για να της δοθεί ιατρική φροντίδα. Εξαφανίστηκε από το σπίτι της οικογένειας το 2003, μόλις λίγες ημέρες αφότου είχε γραφτεί στο κολέγιο και είχε αρχίσει να δουλεύει.

Οι γονείς της δεν ανέφεραν την εξαφάνισή της. Ήταν ένας δάσκαλός της που κινητοποιήθηκε, μία εβδομάδα μετά. Το σώμα της βρέθηκε πέντε μήνες αργότερα, σε αποσύνθεση, σε ένα ποτάμι.

«Αφού πέρασαν 12 μήνες προσπαθώντας να κάμψουν τη θέλησή της, συνειδητοποίησαν πως δεν επρόκειτο να επιτύχουν το σκοπό τους και τελικά τη σκότωσαν επειδή η συμπεριφορά της ντρόπιαζε την οικογένειά τους», είπε ο εισαγγελέας.

Οι φίλοι και οι δάσκαλοί της είχαν ανησυχήσει όταν εμφανίστηκε στο μάθημα με μώλωπες που της είχα προξενήσει οι γονείς της. Τότε η Shafilea άρχισε να το σκάει από το σπίτι της.

Το Φεβρουάριο του 2003 έφυγε μες στη νύχτα προσπαθώντας να κόψει τους δεσμούς με την οικογένειά της αλλά ο πατέρας της την έβαλε με το ζόρι στο ταξί του όταν την είδε να περπατά προς το σχολείο.

Τότε οι γονείς της σχεδίασαν το ταξίδι στο Πακιστάν όπου θα την ανάγκαζαν να παντρευτεί έναν ξάδελφό της. Εκείνη ήπιε απορρυπαντικό για να γλιτώσει.

«Δεν ήταν απόπειρα αυτοκτονίας, ήταν μια πράξη απελπισίας», είπε ο εισαγγελέας. «Έβαλε τέλος στη ιδέα πως θα παντρευόταν και θα ζούσε στο Πακιστάν».

Την τελευταία φορά που κάποιος την είδε ζωντανή ήταν στις 11 Σεπτεμβρίου του 2003, όταν η μητέρα της την πήρε από τη δουλειά της.

Μία εβδομάδα αργότερα, ένας από τους καθηγητές της ανέφερε την εξαφάνισή της όταν άκουσε πως η αδελφή της Alesha είχε πει στους φίλους της πως τη σκότωσαν οι γονείς τους. Αλλά εκείνοι απέρριπταν τον ισχυρισμό της.

Μέχρι πριν από δύο χρόνια ο φόνος της 17χρονης παρέμενε στο σκοτάδι . Μέχρι που η 22χρονη πλέον Alesha συνελήφθη για κλοπή στο σπίτι της οικογένειας και είπε στην αστυνομία πως είχε δει τους γονείς της να σκοτώνουν την αδελφή της. Ήταν το κομμάτι που έλειπε για να λυθεί το μυστήριο που η αστυνομία ερευνούσε τόσα χρόνια.