Το ψάρι μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του εντέρου

 

Το ψάρι μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του εντέρου

 

Οι άνθρωποι που τρώνε συχνά ψάρι, αντιμετωπίζουν μικρότερο κίνδυνο να πάθουν καρκίνο του παχέως εντέρου, σύμφωνα με μία νέα κινεζική επιστημονική έρευνα, που έρχεται να προστεθεί σε προηγούμενες, οι οποίες έχουν δείξει τα οφέλη των ψαριών για την υγεία.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Τζίε Λιάνγκ του νοσοκομείου Σιτζίνγκ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό “American Journal of Medicine”, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, έκαναν συγκριτική αξιολόγηση (μετα-ανάλυση) 41 δημοσιευμένων μελετών από όλο τον κόσμο (ΗΠΑ, Ιαπωνία, σκανδιναβικές χώρες κ.α.), οι οποίες δημοσιεύτηκαν μεταξύ 1990 και 2011 και μελέτησαν τη σχέση κατανάλωσης ψαριού και καρκίνου.

«Τα ευρήματα της μετα-ανάλυσης δείχνουν ότι η κατανάλωση σχετίζεται αντιστρόφως ανάλογα με τον καρκίνο του εντέρου» σύμφωνα με τους ερευνητές. Κατά μέσον όρο, η τακτική κατανάλωση ψαριού μειώνει κατά 12% τον κίνδυνο για καρκίνο του παχέως εντέρου και αυτό αφού προηγουμένως έχουν απομονωθεί άλλοι παράγοντες κινδύνου, όπως η προχωρημένη ηλικία, η κατανάλωση αλκοόλ και κόκκινου κρέατος (βασική αιτία για αυτή τη μορφή του καρκίνου), το επιβαρυμένο οικογενειακό ιστορικό κ.α.

Ο καρκίνος του παχέως εντέρου λέγεται και ορθοκολικός. Η κατανάλωση ψαριού έχει μεγαλύτερη προστατευτική δράση στο κατώτερο μέρος του παχέως εντέρου (το ορθόν) σε σχέση με το ανώτερο (το κόλον). Όσοι τρώνε το περισσότερο ψάρι, έχουν κατά 21% μειωμένο κίνδυνο για καρκίνο στο ορθόν σε σχέση με όσους τρώνε το λιγότερο ψάρι. Αντίστοιχα, η διαφορά της ωφέλειας είναι πολύ μικρότερη στην περίπτωση του καρκίνου στο κόλον (μόνο 4%).

Η μελέτη εστιάστηκε κυρίως στην ευεργετική δράση του φρέσκου ψαριού, αν και δεν ήταν σε θέση να επισημάνει συγκεκριμένα είδη ψαριών που είναι πιο ωφέλιμα για το έντερο. Από την άλλη, κατά τον Λιανγκ, παίζει ρόλο ο τρόπος μαγειρέματος, καθώς π.χ. το μπάρμπεκιου με ψάρια σε έντονη φωτιά μπορεί τελικά να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου.

Η ωφέλιμη δράση των ψαριών πιθανώς προέρχεται από τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία, ιδίως σε ορισμένα ψάρια, όπως ο σολομός και οι σαρδέλες, περιέχονται σε μεγάλες ποσότητες. Είναι ασαφές σε ποιον βαθμό οι καταναλωτές ωφελούνται εξίσου αν, αντί για ψάρια, παίρνουν απλώς συμπληρώματα διατροφής με ωμέγα-3 λιπαρά.

Μια άλλη μελέτη, που εμφανίστηκε τον Φεβρουάριο, έδειξε ότι όσες γυναίκες τρώνε ψάρι περίπου τρεις φορές την εβδομάδα, έχουν μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν πολύποδες στο έντερό τους, οι οποίοι θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε καρκίνο.