28.7 C
Arta
Σάββατο, 20 Ιουλίου, 2024
Αρχική EIDHSEIS ΠΟΛΙΤΙΚΗ Το ΔΝΤ θα επισκεφθεί την Ελλάδα μετά τις εκλογές

Το ΔΝΤ θα επισκεφθεί την Ελλάδα μετά τις εκλογές

 

voanews

Στην τακτική ενημερωτική συνάντησή του με τους εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης στην Ουάσιγκτον, ο Διευθυντής Εξωτερικών Σχέσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράης (Gerry Rice) έκανε την Πέμπτη σύντομες αναφορές σε ορισμένα θέματα που αφορούν την Ελλάδα.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τις βουλευτικές εκλογές που θα γίνουν την Κυριακή στην Ελλάδα και ειδικότερα για το τι θέματα σκοπεύει το ΔΝΤ να εγείρει στην καινούργια κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές αυτές, ο κύριος Ράης είπε ότι αντιπροσωπεία του Ταμείου πράγματι θα επισκεφθεί την Αθήνα όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία της εγκαθίδρυσης νέας κυβέρνησης, αλλά πρόσθεσε, δεν έχουν καθοριστεί ακόμα οι ημερομηνίες της σχεδιαζόμενης επίσκεψης.

Όσον αφορά στο δεύτερο σκέλος της ερώτησης, δηλαδή τι θα επιδιωχθεί με το ταξίδι αυτό, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ επισήμανε ότι όλοι γνωρίζουν το πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί και των οποίων τις κύριες πρόνοιες έχουν δεσμευτεί να τηρήσουν τα μεγαλύτερα πολιτικά κόμματα της χώρας. Κατά τον κύριο Ράης, δεν έχει αλλάξει τίποτα από τότε που συμφωνήθηκε το πρόγραμμα και οι οποιοσδήποτε συζητήσεις είναι να γίνουν θα αφορούν στην εφαρμογή (υλοποίηση) των κύριων στόχων του προγράμματος.

Τους στόχους αυτούς δεν τους επανέλαβε ο κύριος Ράης αλλά, σύμφωνα με προηγούμενες ανακοινώσεις του ΔΝΤ, στους κυριότερους περιλαμβάνονται η αποτελεσματική αντιμετώπιση της κρίσης χρέους της Ελλάδας και η αύξηση της ανταγωνιστικότητας της χώρας που θα της επιτρέψει να ορθοποδήσει οικονομικά στο μέλλον.

Άλλος δημοσιογράφος θέλησε να μάθει γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση ενώ έχει δώσει στο ΔΝΤ διαβεβαιώσεις ότι θα καλύψει τυχόν νέα οικονομικά χάσματα στην Ελλάδα δεν έχει αναλάβει παρόμοιες δεσμεύσεις στις περιπτώσεις της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας. Ο κύριος Ράης απάντησε ότι αυτό είναι ένα ερώτημα που θα πρέπει να υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή πλευρά. Εκείνο όμως που τόνισε ότι μπορεί να πει από πλευράς ΔΝΤ είναι ότι γενικά σε πολλές περιπτώσεις κατά τους τελευταίους μήνες, οι κυβερνήσεις των Ευρωπαϊκών κρατών έχουν καταστήσει σαφές ότι είναι προσηλωμένες στην διατήρηση της σταθερότητας της Ευρωζώνης και η προσήλωση αυτή περιλαμβάνει την παροχή πόρων, όποτε παρίσταται ανάγκη, για την υποστήριξη των προγραμμάτων που εφαρμόζονται σε χώρες μέλη, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι η εφαρμογή τους είναι αποτελεσματική.

Η συζήτηση έκλεισε γύρω από το ερώτημα γιατί διευθετήσεις που γίνονται μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση των διαφόρων οικονομικών κρίσεων διαφέρουν από μια χώρα σε άλλη. Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ είπε κάθε χώρα είναι διαφορετική και η περίπτωσή της έχει ιδιαίτερες ιδιοτυπίες. Πάντως όμως, κατέληξε, η συνεργασία ανάμεσα στο ΔΝΤ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι εξαίρετη και πολύ αποδοτική.