Μέρκελ: Αδιαπραγμάτευτο το Δημοσιονομικό σύμφωνο

Μέρκελ: Αδιαπραγμάτευτο το Δημοσιονομικό σύμφωνο

 

 

Την στήριξή της προς το νέο πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, εκδηλώνει η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ η οποία δηλώνει χαρακτηριστικά ότι θα τον υποδεχθεί στο Βερολίνο με «ανοιχτές αγκάλες» και με την πεποίθηση ότι οι δύο ηγέτες θα συνεργαστούν στενά, εποικοδομητικά και εντατικά.

Ωστόσο, η Μέρκελ ξεκαθαρίζει ότι το Δημοσιονομικό Σύμφωνο δεν τίθεται προς επαναδιαπραγμάτευση, όπως είχε ζητήσει ο Ολάντ, επισημαίνοντας ότι βρισκόμαστε στο μέσον μίας συζήτησης κατά την οποία η Γαλλία θα δώσει τη δική της έμφαση -«αλλά μιλάμε για δύο όψεις του ίδιου νομίσματος: η πρόοδος επιτυγχάνεται μόνο μέσω σταθερών δημόσιων οικονομικών και επιπροσθέτως ανάπτυξης».

Η Άνγκελα Μέρκελ «δείχνει» σε ρήτρες ανάπτυξης που μπορεί να συμπεριληφθούν στο Δημοσιονομικό Σύμφωνο, αλλά όχι σε επαναδιαπραγμάτευση του γερμανικής εμπνεύσεως σχεδίου δημοσιονομικής πειθαρχίας που συνυπέγραψε με τον ηττημένο Νικολά Σαρκοζί. Το Βερολίνο καθιστά σαφές ότι προσβλέπει σε ένα Σύμφωνο Ανάπτυξης που θα συμπληρώνει, χωρίς όμως να τροποποιεί το Δημοσιονομικό Σύμφωνο.

«Εμείς στη Γερμανία είμαστε της άποψης, την οποία έχω και προσωπικά, ότι το Δημοσιονομικό Σύμφωνο δεν είναι διαπραγματεύσιμο. Έχει ήδη διαπραγματευτεί και υπογραφεί από 25 χώρες» είπε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Ο Ολάντ ορκίζεται στις 15 Μαΐου και η πρώτη του επίσκεψη θα είναι εθιμοτυπικά στο Βερολίνο.

«Μπορώ να πω από την πλευρά μου ότι ο Φρανσουά Ολάντ θα γίνει δεκτός με ανοιχτές αγκάλες εδώ στη Γερμανία από εμένα» δήλωσε η Μέρκελ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.