Η ελονοσία χτυπά’ την Ελλάδα

Η ελονοσία 'χτυπά' την Ελλάδα

 

Αυξάνονται τα περιστατικά ελονοσίας στην Ελλάδα, σύμφωνα με έκθεση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, με αφορμή τη σημερινή, Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ελονοσίας, ενώ ανησυχητική είναι και αύξηση των κρουσμάτων σε πολλές χώρες του κόσμου.

Η έξαρση της νόσου αποτελεί μία πραγματική απειλή για πολλούς ανθρώπους στην υποσαχάρια Αφρική και σε πολλές ασιατικές χώρες, όπως Ταϊλάνδη, Μιανμάρ και Καμπότζη, όπου οι συνεχείς αναφορές νέων περιστατικών ανθεκτικής στα φάρμακα ελονοσίας γεννούν έντονη ανησυχία. Σε αυτό τον γεωγραφικό χάρτη προστέθηκε η Ελλάδα.

Στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2011, σημειώθηκε συρροή περιστατικών ελονοσίας (Plasmodium vivax) στο δήμο Ευρώτα Λακωνίας, ενώ σποραδικά περιστατικά χωρίς αναφερόμενο ιστορικό ταξιδιού σε ενδημικές χώρες εμφανίστηκαν σε άλλες 4 γεωγραφικές περιοχές (Χαλκίδα Εύβοιας, Αγιά Λάρισας, Καλύβια και Μαραθώνας Ανατολικής Αττικής, Ορχομενός Βοιωτίας).

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα συνεργάζονται με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) με σκοπό τη συμβολή της οργάνωσης στην υλοποίηση των δράσεων που περιγράφονται στο Σχέδιο Δράσης για την Αντιμετώπιση της Ελονοσίας 2012-2015.