Αλλαγή του οικονομικού προγράμματος στην Ελλάδα θα προτείνει ο Φρανσουά Ολάντ


ενώ αναμένεται να εξεταστεί η υιοθέτηση φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών

Φωτογραφία ASSOCIATED PRESS
Φρανσουά Ολάντ

Οι Γάλλοι ψηφοφόροι στη Ελλάδα, όπως έγινε γνωστό, ψήφισαν κατά πλειοψηφία τον σοσιαλιστή ηγέτη, Φρανσουά Ολάντ, για την Προεδρία της Γαλλίας.

Ο υποψήφιος στον δεύτερο γύρο των γαλλικών εκλογών κ. Ολάντ, ξεκαθάρισε λοιπόν ότι θα πιέσει υπέρ της αλλαγής του οικονομικού προγράμματος στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα δήλωσε: «Σε περίπτωση που εκλεγώ, θέλω να ανακουφίσω το φορτίο των Ελλήνων. Η Ελλάδα θα πρέπει να επανακτήσει ένα επίπεδο ανάπτυξης».

Παράλληλα προχώρησε στην διατύπωση ενός «μνημονίου» υπέρ της ανάπτυξης της Ε.Ε. δηλώνοντας σε συνέντευξη τύπου ότι εάν εκλεγεί θα αποστείλει, την επομένη κιόλας ημέρα, επιστολή μνημόνιο στους ευρωπαίους ηγέτες με τις ιδέες του για τη βελτίωση της οικονομικής ανάπτυξης στην Ε.Ε.

Μία από αυτές, όπως επισημαίνει ο ίδιος, είναι ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί φόρος επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν αναπτυξιακά προγράμματα.

Όμως ήδη σχετική πρόταση εγκρίθηκε από την Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του  Ευρωπαικού Κοινοβουλίου που υπερψήφισε, με μεγάλη πλειοψηφία, την έκθεση της Ευρωβουλευτού Αντιπροέδρου του ΕΚ, ‘Αννυς Ποδηματά, σχετικά με την καθιέρωση ενός ευρωπαϊκού φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.

Η έκθεση της κ. Ποδηματά, η οποία θα υποβληθεί προς έγκριση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 23 Μαΐου 2012, υιοθετεί τις βασικές παραμέτρους της πρότασης της Ερωπαικής Επιτροπής  που προτείνει την επιβολή ΦΧΣ 0,1% στις αγορές μετοχών και ομολόγων και 0,01% στην αγορά παραγώγων.