Η Ολλανδία στα συσσίτια

 

Στους δρόμους της ισχυρής οικονομίας της Ευρώπης, οι άνθρωποι πεινούν…

Η Ολλανδία στα συσσίτια


 

Θα ήταν δύσκολο να σκεφτεί ποτέ κανείς Ολλανδούς να κάθονται κατά χιλιάδες στη ουρά για ένα πιάτο φαΐ στα δωρεάν συσσίτια, καθώς αυτή η εικόνα θυμίζει περισσότερο τον… φτωχο νότο, στον οποίο ανήκει η Ελλάδα.

Κι όμως η πάλαι ποτέ μεγάλη οικονομία του βορρά που ακόμα διατηρεί τα τρία Α στην βαθμίδα αξιοπιστίας από τις αγορές, έχει αρχίσει να καταλαβαίνει ότι οι πολίτες της έχουν αρχίσει να πεινούν.

Όπως αναφέρουν οι οργανωτές των συσσιτίων στην Ολλανδία όλο και περισσότεροι άνθρωποι κάνουν αίτηση για να λαμβάνουν δωρεάν φαγητό καθώς βρίσκονται σε άθλια κατάσταση, κάτι που και οι υπόλοιποι το κατάλαβαν όταν κατέρρευσε η κυβέρνησή της, μαζί με την ασυμφωνία για την κατάρτιση ενός προϋπολογισμού λιτότητας.

Μέλος της οργάνωσης Food Bank Amsterdam που φροντίζει για συσσίτια δηλώνει ότι «τους τελευταίους μήνες παρατηρούμε ένα πραγματικό κύμα ανθρώπων που αναζητούν λίγο φαγητό, λίγη βοήθεια. Πλέον δεν μπορούμε να τους βοηθήσουμε όλους».

Στο Άμστερνταμ τους τελευταίους μήνες προστίθονται κάθε εβδομάδα 1.300 νοικοκυριά στις λίστες με τους δικαιούχους επιδομάτων πρόνοιας και δωρεάν σίτισης από τα συσσίτια του Δήμου και των εθελοντικών οργανώσεων, μια αύξηση που φτάνει το 10% κάθε μήνα.

Η κατάσταση γίνεται όλο πιο άσχημη μέρα με τη μέρα και η ανεργία έχει φτάσει ήδη το 6%, ενώ εξετάζεται η περικοπή των επιδομάτων ανεργίας και των κοινωνικών βοηθημάτων. Οι άστεγοι αυξάνονται και η κυβέρνηση παραιτήθηκε αφήνοντας τη χώρα μετέωρη.