Σκάνδαλο μεγατόνων στην Κίνα

Σκάνδαλο μεγατόνων στην Κίνα

 

Σάλος έχει προκληθεί στην Κίνα με την δολοφονία ενός Βρετανού επιχειρηματία, η οποία φέρεται να συνδέεται με τον ηγέτη του Κομμουνιστικού Κόμματος της μεγαλούπολης Τσονγκτσίνγκ της Κίνας, Μπο Σιλάι.

Σύμφωνα με δηλώσεις Κινέζου δημοσιογράφου στο BBC, η αστυνομία της Κίνας γνώριζε ότι η δολοφονία συνδεόταν με τη σύζυγο του Μπο Σιλάι, Γκου Καϊλάι, η οποία θεωρείται ύποπτη για την υπόθεση.

Η Καϊλάι και ο οικιακός βοηθός της, Ζανγκ Σιαοτζούν, κατηγορούνται για προμελετημένη δολοφονία του Βρετανού επιχειρηματία, Νιλ Χέιγουντ, αν και αρχικά είχε θεωρηθεί ότι ο Χέιγουντ είχε υποστεί καρδιακή προσβολή από κατανάλωση αλκοόλ.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, και ο υπουργός Εξωτερικών, Γουίλιαμ Χέιγκ, έκαναν έκκληση στην κινεζική ηγεσία για διερεύνηση της υπόθεσης. Η Γκου και ο γιος της, Μπο Γκουαγκούα, διατηρούσαν φιλικές σχέσεις με τον Χέιγουντ μέχρις ότου «ήρθαν σε σύγκρουση λόγω οικονομικών διαφορών», ενώ η Γκου Καϊλάι φέρεται να είχε ερωτικό δεσμό με τον επιχειρηματία.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο θάνατός του δεν οφείλεται σε κατανάλωση αλκοόλ, αλλά σε δηλητηρίαση.

Οι Αρχές της Κίνας, όταν διαπίστωσαν τη σχέση του Μπο Σιλάι με το σκάνδαλο φέρεται να πανικοβλήθηκαν και μάλιστα τρεις από τους ερευνητές ζήτησαν να παραιτηθούν, φοβούμενοι ότι δεν μπορούν να διαχειριστούν την υπόθεση.

Τότε ήταν που με την υπόθεση συνδέθηκε ο πρώην αρχηγός της αστυνομίας Γουάνγκ Λι Τζουν.

Τον Ιανουάριο ο Γουάνγκ ενημέρωσε τον Μπο Σιλάι για την υπόθεση. Απολύθηκε και στη συνέχεια ζήτησε πολιτικό άσυλο σε αμερικανικό προξενείο, κουβαλώντας μαζί του κασέτες από υποκλοπές, που ρίχνουν φως στα άδυτα των αδύτων του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Νέες πληροφορίες που ήρθαν στο φως δείχνουν ότι προκειμένου να κρατήσει την υπόθεση μυστική, ο Μπο Σιλάι έβαλε να συλλάβουν και να βασανίσουν επτά από τους συνεργάτες του Γουάνγκ Λι Τζουν, δύο από αυτούς «μέχρι θανάτου», σύμφωνα με έγγραφο που διαθέτει ο πρώην αρχηγός της αστυνομίας.

Ο Μπο Σιλάι απομακρύνθηκε από τη θέση του εξαιτίας του σκανδάλου, ωστόσο πολλοί εκτιμούν ότι η κίνηση αυτή είχε σχέση και με τις νεομαοϊκές του θέσεις.

Το σκάνδαλο Μπο φαίνεται πως αγγίζει τους «υπέροχους 9» της Μόνιμης Επιτροπής του Πολίτμπιρο.