Καλόγρια έκλεβε και πωλούσε μωρά!

Καλόγρια έκλεβε και πωλούσε μωρά!

 

Μία ηλικιωμένη καλόγρια από την Ισπανία κατηγορείται για κλοπή βρεφών με σκοπό την παράνομη υιοθεσία τους. Η καλόγρια συνελήφθη ύστερα από εκατοντάδες αγωγές γυναικών, των οποίων τα παιδιά αφαιρέθηκαν από τις ίδιες αμέσως μετά τη γέννησή τους και προσήχθη την Πέμπτη ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου της Μαδρίτης.

Γιατροί, νοσοκόμες και θρησκευτικοί λειτουργοί σε διάφορες κλινικές και μαιευτήρια της Ισπανίας κατηγορούνται πως επί δεκαετίες πωλούσαν βρέφη προς υιοθεσία, αφού προηγουμένως είχαν δηλώσει ψευδώς στις μητέρες τους πως τα παιδιά τους είχαν πεθάνει.

Η Μαρία Γκόμεθ Βαλμπουένα, μία καλογραία των Αδελφών του Ελέους, η οποία εργαζόταν στο νοσοκομείο Σάντα Κριστίνα της πρωτεύουσας και ήδη βρίσκεται στην 8η δεκαετία του βίου της, αποτελεί το πρώτο φυσικό πρόσωπο που δικάζεται γι’ αυτό το σκάνδαλο.

Ενδεδυμένη το σχήμα του τάγματός της, η κατηγορουμένη αρνήθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις του δικαστή, επικαλούμενη το σχετικό δικαίωμά της.

Το επίσημο κατηγορητήριο εναντίον της περιλαμβάνει τα αδικήματα της παράνομης κράτησης και της παραποίησης εγγράφων, αναφορικά με την υπόθεση, η οποία χρονολογείται από τις αρχές της δεκαετίας του ’80.

«Αίσχος» φώναζαν δεκάδες μητέρες που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το δικαστήριο την ώρα που αστυνομικοί απομάκρυναν με αυτοκίνητο την καλόγρια, ανοίγοντας δρόμο ανάμεσα στους πολυάριθμους πολίτες και δημοσιογράφους που την ανέμεναν.

Η οργάνωση γονέων και οικογενειών Anadir είχε καταθέσει 900 μηνύσεις για κλοπή βρεφών. Οι περισσότερες από τις μηνύσεις αυτές απορρίφθηκαν λόγω ελλείψεως αποδεικτικών στοιχείων.

Όπως τονίζει η ίδια γονεϊκή οργάνωση, η πρακτική αυτή της δόλιας αφαίρεσης βρεφών με την ψευδή αιτιολογία του θανάτου τους κατά τη γέννα -χωρίς ωστόσο να εκδίδεται κανονικό πιστοποιητικό θανάτου, ή να παρουσιάζεται η σορός του μωρού στους γονείς- χρονολογείται από τη δεκαετία του ’40, όταν η τότε φασιστική κυβέρνηση έκλεβε τα νεογέννητα από πολιτικούς κρατουμένους της ηττημένης Ρεπουμπλικανικής παράταξης στον Εμφύλιο.