«Ηλίθιοι» όσοι πέρασαν το Τείχους του Βερολίνο

Η χήρα του Έρικ Χόνεκερ, Μαργκοτ, προκάλεσε με τα λεγόμενά της

«Ηλίθιοι» όσοι πέρασαν το Τείχους του Βερολίνου

 

Σε ηλικία 84 ετών, η χήρα του Έριχ Χόνεκερ, του ηγέτη της πρώην Ανατολικής Γερμανίας, Μαργκοτ έδωσε μια σπάνια συνέντευξη στο γερμανικό τηλεοπτικό κανάλι ARD, στην οποία ούτε λίγο ούτε πολύ αποκάλεσε «ηλίθιους» τους 136 ανθρώπους που σκοτώθηκαν προσπαθώντας να περάσουν στη Δυτική Γερμανία σκαρφαλώνοντας στο Τείχος του Βερολίνου κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

Η Χόνεκερ είπε ότι τόσο η ίδια όσο και άλλοι Ανατολικογερμανοί ηγέτες δεν κατάλαβαν ποτέ γιατί τόσοι πολλοί άνθρωποι ήθελαν να φύγουν στη Δύση πηδώντας το Τείχος, αφού δεκάδες ήταν αυτοί που σκοτώθηκαν ενώ το προσπαθούσαν. (Περίπου 5.000 άνθρωποι κατάφεραν να περάσουν στο Δυτικό Βερολίνο).

«Το ερώτημα που πάντα μας απασχολούσε ήταν: γιατί το ρίσκαραν; Γιατί; Δεν υπήρχε ανάγκη να το κάνει, δεν ήταν ανάγκη να σκαρφαλώσει στο Τείχος. Είναι σίγουρα πικρό που πλήρωσαν με τη ζωή τους αυτήν την ηλιθιότητα», είπε.

«Δεν υπήρχε ανάγκη να σκαρφαλώσουν στο Τείχος», επέμεινε και συνέχισε: «Δεν υπήρχε άμεση εντολή να τους πυροβολούν στην Ανατολική Γερμανία αλλά ένας κώδικας για τη χρήση των όπλων, που δεν διέφερε απ’ ό,τι γίνεται σε άλλες χώρες».

Παράλληλα, η Μάργκοτ Χόνεκερ, παραπονέθηκε γιατί παίρνει μηνιαίως σύνταξη 1.500 ευρώ από το γερμανικό κράτος, ενώ χαρακτήρισε «αντεπανάσταση» τη διάλυση της Ανατολικής Γερμανίας και την πτώση του Τείχους, υπερασπιζόμενη το κομμουνιστικό κράτος.

«Ποιό ήταν το έγκλημα στην Ανατολική Γερμανία; Ήταν εγκληματικό που οι άνθρωποι ζούσαν ειρηνικά; Ότι είχαν προοπτικές; Ότι μπορούσαν να συντηρηθούν δουλεύοντας τίμια;» κατέληξε.

Η Μάργκοτ Χόνεκερ ζει σήμερα στη Χιλή και σπανίως μιλά σε Γερμανούς δημοσιογράφους. Όμως όποτε το κάνει, τα σχόλιά της απασχολούν έντονα το γερμανικό Τύπο. Η Χόνεκερ υπήρξε για πολλά χρόνια υπουργός Παιδείας στην Ανατολική Γερμανία, ενώ αποκαλούταν «Πορφυρή Μάγισσα» λόγω της απόχρωσης των μαλλιών της.