Η μηνιαία ενέσιμη χορήγηση μειώνει 66% τη χοληστερόλη

Η μηνιαία ενέσιμη χορήγηση μειώνει 66% τη χοληστερόλη

 

Η ενέσιμη χορήγηση μηνιαίως ενός νέου παράγοντα σε πειραματικό στάδιο μείωσε κατά 66% τη χοληστερόλη σε ασθενείς που ήδη λάμβαναν στατίνες για τη θεραπεία της νόσου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της πρώτης φάσης προκαταρκτικής κλινικής δοκιμής, τα οποία δημοσιοποιήθηκαν στο 61ο ετήσιο συνέδριο του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας.

Η κλινική μελέτη της αμερικανικής εταιρίας βιοτεχνολογίας Amgen πραγματοποιήθηκε σε 51 ασθενείς στους οποίους χορηγείτο μια ένεση του AMG 145 ανά τέσσερις εβδομάδες. Οι ασθενείς λάμβαναν παράλληλα υψηλές δόσεις στατινών, μιας ομάδας φαρμάκων κατά της χοληστερόλης, όπως το Lipidor. Ασθενείς στους οποίους χορηγείτο ανά δεκαπενθήμερο η ένεση σε συνδυασμό με τη λήψη μικρών ή μέτριων δόσεων στατινών, η κακή χοληστερόλη LDL μειώθηκε στο 75% έξι εβδομάδες μετά, ανακοίνωσε η Amgen.

Τα αποτελέσματα αυτά παρουσιάστηκαν χθες Κυριακή στο 61ο ετήσιο συνέδριο του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας, το οποίο άρχισε το Σαββατοκύριακο στο Σικάγο και θα διαρκέσει έως την Τρίτη. Το AMG 145 είναι ένα ανθρώπινο αντίσωμα που αδρανοποιεί την πρωτεΐνη PCSK9 η οποία μειώνει την ικανότητα του ήπατος να αφαιρεί την κακή χοληστερόλη από το αίμα. Αν και οι στατίνες είναι δραστικές, μεγάλος αριθμός ασθενών δύσκολα επιτυγχάνει την επιθυμητή μείωση της κακής χοληστερόλης του, ενώ άλλοι ασθενείς δεν μπορούν να ανεχτούν αυτό το φάρμακο.

“Με βάση τα αποτελέσματα αυτά, η Amgen άρχισε μια κλινική δοκιμή δεύτερης φάσης που θα επιτρέψει την διεξοδική κατανόηση των ωφελειών και των κινδύνων που παρουσιάζονται από την αδρανοποίηση της πρωτεΐνης PCSK9 σε ευρεία ποικιλία ασθενών των οποίων τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης δεν μπορούν να ελεγχθούν από τις υπάρχουσες σήμερα θεραπείες”, στην προκειμένη περίπτωση τις στατίνες, εξήγησε σε ανακοίνωσή του ο δρ Σον Χάρπερ υπεύθυνος έρευνας και ανάπτυξης στην Amgen.

“Αναμένουμε τα αποτελέσματα αυτών των κλινικών δοκιμών αργότερα εντός του έτους”, είπε. Η Amgen ανταγωνίζεται με τη Regeneron Pharmaceuticals για την ανάπτυξη και τη διάθεση στην αγορά ενός παράγοντα που μπλοκάρει την πρωτεΐνη PCSK9. Ο ανταγωνιστικός πειραματικός παράγοντας της Regeneron, ο REGN 727, δοκιμάστηκε με επιτυχία στους ασθενείς με υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, οι οποίοι λάμβαναν ταυτόχρονα στατίνες. Προκαταρκτικές μελέτες των δύο ανταγωνιστικών παραγόντων έδειξαν μείωση της χοληστερόλης έως 75% χωρίς αξιοσημείωτες παρενέργειες. Οι ερευνητές αναμένεται να παρουσιάσουν στη διάρκεια του συνεδρίου τα πλήρη αποτελέσματα κλινικής δοκιμής της δεύτερης φάσης του REGN 727.