Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας αποφάσισε ότι θα εξετάσει την υπόθεση ενός 57χρονου παράλυτου άντρα, ο οποίος επιθυμεί να υποβληθεί σε ευθανασία.
Ο Τόνι Νίκλινσον πάσχει από το σύνδρομο του εγκλεισμού από το 2005 όταν έπαθε εγκεφαλικό, και βρίσκεται καθηλωμένος και εξαρτάται αποκλειστικά από τους γύρω του. Γι’ αυτό ζητά να του επιτραπεί να αναθέσει σε ένα γιατρό να βάλει νόμιμα τέλος στη ζωή του όποτε το θελήσει, χωρίς να κατηγορηθεί στη συνέχεια ο γιατρός για δολοφονία. Ο ίδιος λόγω της παραλυσίας δεν μπορεί να κάνει την παραμικρή κίνηση ώστε να θέσει ο ίδιος τέλος στη ζωή του.
Ο Νίκλινσον δεν μπορεί πλέον να μιλήσει και να επικοινωνήσει, παρά μόνον μέσω ενός ηλεκτρονικού πίνακα ή ενός υπολογιστή και χαρακτηρίζει τη ζωή του «αφόρητη».
Η σύζυγός του και οι δυο κόρες του που είναι περίπου 20 ετών, τον στηρίζουν απόλυτα στην απόφασή του.
Το Ανώτατο Δικαστήριο εκλήθη να αποφανθεί αν είναι αποδεκτή η προσφυγή του Νίκλινσον, αφού το υπουργείο Δικαιοσύνης είχε ζητήσει να απορριφθεί η εξέταση της υπόθεσης με το αιτιολογικό ότι η συζήτηση για την ευθανασία -η οποία είναι σήμερα παράνομη- εμπίπτει στην αρμοδιότητα του Κοινοβουλίου.
Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι ο Τόνι Νίκλινσον έχει το δικαίωμα να ζητήσει «να μην είναι παράνομο για έναν γιατρό να δώσει τέλος ή να βοηθήσει να δοθεί τέλος στη ζωή του βάσει της αναγκαιότητας» γι’αυτό, αν ληφθεί υπόψη ο μεγάλος βαθμός αναπηρίας του.
Το δικαστήριο επίσης έκρινε βάσιμο το επιχείρημα του Νίκλινσον, σύμφωνα με το οποίο το δικαίωμα στο σεβασμό της ιδιωτικής ζωής, όπως αυτό περιγράφεται από το άρθρο 8 της Συνθήκης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, περιλαμβάνει επίσης το δικαίωμα του να τερματίσει κάποιος τη ζωή του.
Ωστόσο η δικαστική αρχή έκρινε μη αποδεκτό το αίτημά του για μια γενική επανεξέταση του νόμου για την ευθανασία.