Επίθεση Σόιμπλε σε Σαμαρά

 

Η καθυστέρηση της υποβολής των ενυπόγραφων δεσμεύσεων για το πρόγραμμα της νέας δανειακής σύμβασης από πλευράς Αντώνη Σαμαρά εντείνει τον εκνευρισμό και στην αμφισβήτηση στη Γερμανία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες απέναντι στο ελληνικό πολιτικό σύστημα και τους χειρισμούς του.

Μάλιστα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξή του υπογράμμισε ότι ένα από τα δυσκολότερα σημεία στις παρούσες διαπραγματεύσεις με την Αθήνα, εντοπίζεται στο γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία δεν έχει υποσχεθεί με σαφήνεια ότι σε περίπτωση εκλογικής της νίκης θα εφαρμόσει στο ακέραιο τις συμφωνηθείσες αποφάσεις του προγράμματος περικοπών.

Σύμφωνα με τον Σόιμπλε, αυτός είναι ένας από τους λόγους της παραπομπής του ελληνικού ζητήματος στην τακτική σύνοδο του Eurogroup την ερχόμενη Δευτέρα.

Παράλληλα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι η Ευρωζώνη είναι σήμερα καλύτερα προετοιμασμένη για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας από ότι πριν από δύο χρόνια.

Όπως εξήγησε: Πρώτον, οι [υπόλοιπες] υπερχρεωμένες χώρες ελέγχουν σήμερα καλύτερα τα προβλήματά τους, δεύτερον, υπάρχει ένα δημοσιονομικό σύμφωνο και τρίτον, υπάρχουν δύο μηχανισμοί στήριξης, οι οποίοι δεν υπήρχαν το 2010.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Η Ευρωζώνη δεν θα αποτύχει σε καμία περίπτωση».

 

Τουρλή Μαρία