Τρεις χιλιάδες αυτοκίνητα στους δρόμους της Μόσχας

 

Οι Μοσχοβίτες αποφάσισαν αυτή τη φορά να μην βγουν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν κατά του Πούτιν με τα πόδια, αλλά με τα αυτοκίνητά τους!

Έτσι, τρεις χιλιάδες αυτοκίνητα σύμφωνα με τους διοργανωτές (300 κατά την αστυνομία) βγήκαν την Κυριακή στους δρόμους της Μόσχας «ντυμένα» με λευκά μπαλόνια και κορδέλες σε μία μηχανοκίνητη διαδήλωση με αίτημα τη διενέργεια ελεύθερων εκλογών. Αρκετοί πεζοί είχαν συγκεντρωθεί και χαιρετούσαν τους οδηγούς κουνώντας λευκά μαντίλια και κορδέλες. Το λευκό επελέγη καθώς είναι το χρώμα του κινήματος κατά της κυβέρνησης του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Τα αυτοκίνητα κυκλοφορούσαν επί τρεις ώρες στη μεγάλη περιφερειακή λεωφόρο του κέντρου της Μόσχας, προκαλώντας κυκλοφοριακή συμφόρηση. Ορισμένοι οδηγοί είχαν καλύψει τα αυτοκίνητά τους με λευκά χαρτιά, ενώ άλλοι είχαν στήσει και χιονάνθρωπους στην οροφή τους.

Η διαδήλωση, που ονομάστηκε «λευκό στεφάνι», οργανώθηκε μέσω των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης από τον «Σύνδεσμο των Ψηφοφόρων», ένα κίνημα στο οποίο συμμετέχουν δημοσιογράφοι, συγγραφείς, καλλιτέχνες και μπλόγκερ και έχει ως στόχο να συντονίζει τις κινητοποιήσεις εν όψει των προεδρικών εκλογών, στις 4 Μαρτίου.

«Σήμερα δώσαμε ένα παράδειγμα των ανθρώπων που όλοι μαζί, μια συγκεκριμένη ώρα, συγκεντρώθηκαν, βγήκαν στους δρόμους της πόλης για να δείξουν ότι είναι πολλοί, ότι δεν φοβούνται τίποτα. Θέλουμε να φύγει το κόμμα των κλεφτών και των απατεώνων του οποίου ηγείται ο Πούτιν, είπε η 43χρονη Λάντα Στουπίτσινα, που συμμετείχε στην κινητοποίηση.

«Στόχος μας ήταν να περικυκλώσουμε την περιφερειακή λεωφόρο. Υπήρχαν πολλοί περαστικοί που μου φαίνεται ότι ευχαριστήθηκαν την ενέργειά μας. Κάναμε ένα βήμα ως πολίτες και διασκεδάσαμε» είπε ο αντιπολιτευόμενος μπλόγκερ Αλεξέι Ναβάλνι.

Η αντιπολίτευση οργανώνει άλλη μια διαδήλωση, στις 4 Φεβρουαρίου, στο κέντρο της Μόσχας και ελπίζει να συγκεντρώσει τουλάχιστον 50.000 άτομα.

Η δημοτικότητα του Πούτιν έχει πέσει τους τελευταίους μήνες, ωστόσο παραμένει το μεγάλο φαβορί για τις προεδρικές εκλογές του Μαρτίου και ελπίζει ότι θα επιστρέψει στο Κρεμλίνο που αναγκάστηκε να το εγκαταλείψει το 2008 μετά από δύο συνεχόμενες θητείες ως πρόεδρος.