Ο Μπιλ Γκέιτς στο ΕΚ: “Η Ευρώπη πρέπει να είναι υπερήφανη”

Ο Μπιλ Γκέιτς στο ΕΚ

Ο Μπιλ Γκέιτς στο ΕΚ

 

Υπερήφανοι” πρέπει να είναι ΕΕ και κράτη μέλη για τη συμβολή τους στη διεθνή αναπτυξιακή βοήθεια, δήλωσε ο ιδρυτής της Microsoft Μπιλ Γκέιτς που βρέθηκε εκ νέου την Τρίτη 24 Ιανουαρίου στο ΕΚ. Ο Γκέιτς συναντήθηκε με τα μέλη της επιτροπής Ανάπτυξης του Κοινοβουλίου, τονίζοντας ότι “ο ρόλος που θα διαδραματίσει η Ευρώπη θα διαμορφώσει τη δράση που θα αναληφθεί σε παγκόσμιο επίπεδο και την τύχη εκείνων που χρειάζονται βοήθεια”.

 

Σημειώνοντας ότι η ΕΕ παραμένει η μεγαλύτερη πηγή αναπτυξιακής βοήθειας διεθνώς, ο Μπιλ Γκέιτς, που μετά τη “συνταξιοδότησή” του από τη Microsoft έχει αφοσιωθεί στη φιλανθρωπία, σημείωσε ότι “η γενναιοδωρία της Ευρώπης  έχει σώσει πολλά εκατομμύρια ζωές  … είναι κρίσιμο να συνεχισθεί και είναι κρίσιμο να συνεχισθεί η συνεργασία μας”.

Ο ίδιος δήλωσε αισιόδοξος για την επίλυση των προβλημάτων που γεννά η φτώχια, υπογραμμίζοντας την “εκπληκτική πρόοδο” που έχει καταγραφεί τα τελευταία 50 χρόνια. Τα χρήματα που έχει επενδυθεί στην περίθαλψη και τη βελτίωση της γεωργίας στις φτωχότερες χώρες του κόσμου έχουν αποφέρει σημαντικότατα αποτελέσματα”, ενώ η θέσπιση συγκεκριμένων και εύκολα μετρήσιμων στόχων για τα προγράμματα διεθνούς βοήθειας θα επιτρέψει τη μείωση της διαφθοράς που συχνά φέρεται να τα σημαδεύει.

Οι Ευρωπαίοι “πρέπει να νιώθετε υπερήφανοι για όσα έχετε πετύχει”, δήλωσε ο Γκέιτς, για να καταλήξει δηλώνοντας ότι υπάρχει ανάγκη να γίνουν γνωστές οι επιτυχίες και να συνεχισθεί η γενναιοδωρία αυτή “εν ονόματι της ανθρωπιάς”.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΕΚ, Martin Schulz, συμφώνησε ότι είναι καθήκον της ΕΕ να φανεί αλληλέγγυα και να συνεχίσει το ρόλο της ως πηγή διεθνούς βοήθειας γιατί “η μακροπρόθεσμη σταθερότητά της εξαρτάται από τη μακροπρόθεσμη σταθερότητα άλλων περιοχών του κόσμου”. Ευχαριστώντας τον Μπιλ Γκέιτς για το έργο του ιδρύματός του, ο κ. Schulz επεσήμανε ότι “το ΕΚ, ανεξαρτήτως κομματικών αποχρώσεων, στέκεται στο πλευρό σας”.